Macron defensa la seva nova llei antiterrorista per protegir els francesos

França posa fi a l'estat d'emergència després de gairebé dos anys en vigor

zentauroepp40758664 french president emmanuel macron speaks during his visit at 171031162442

zentauroepp40758664 french president emmanuel macron speaks during his visit at 171031162442 / JEAN-FRANCOIS BADIAS

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Fidel al seu estil, Emmanuel Macron ha triat un lloc simbòlic, el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, per defensar la nova llei antiterrorista que entrarà en vigor aquest dimarts a mitjanit i posarà fi a l'estat d'emergència vigent des dels atemptats del 13 de novembre del 2015.

Davant les crítiques de les associacions de defensa dels drets humans i del mateix Consell d'Europa, que veuen en la nova legislació una amenaça a les llibertats individuals, el president francès ha usat l'argument que l'estat d'emergència no es pot prolongar indefinidament i, per tant, l'estat s'ha de dotar d'un arsenal capaç de fer front a l'amenaça terrorista dins del dret comú.

"El nostre desafiament és protegir els francesos contra una amenaça terrorista permanent i proteïforme en el marc del dret comú", ha dit davant els jutges del tribunal europeu. Macron creu que el text, aprovat el 18 d'octubre amb un ampli suport del Parlament, és "eficaç, respectuós i protector" i no contravé cap precepte de la Convenció Europea de Drets Humans.

La lluita contra el terrorisme gihadista ha ocupat bona part del discurs de Macron a Estrasburg. Un desafiament a què s'ha de donar resposta "amb determinació però dins de l'estat de dret". També ha dit que la seguretat, primera missió de l'Estat per protegir els seus ciutadans, ha de respectar drets i llibertats. "Aquesta seguretat és la condició mateixa per exercir les nostres les llibertats".

Notícies relacionades

“El terrorisme gihadista ens vol portar a abandonar els principis que són part essencial de nosaltres mateixos. Defensar les llibertats no és només un dret, és un deure. I no només l'Estat les ha de defensar, també els ciutadans, perquè el que hi ha en joc és la nostra societat de llibertats, el tipus de civilització en què vivim”, ha dit.

França sortirà de l'estat d'emergència aquest dimecres 1 de novembre i ho farà, segons Macron, dotada amb una nova llei sobre seguretat interior i lluita contra el terrorisme que preveu mesures “concretes, proporcionades i exclusivament lligades a la prevenció i la lluita contra el terrorisme". El president francès ha incidit que amb aquesta llei es garanteix "un alt nivell de seguretat reforçant les llibertats".