GUERRA A LA PENÍNSULA ARÀBIGA

L'ONU qualifica d'"impactant" la crisi humanitària al Iemen

La guerra que assola el país des de fa tres anys causa la pitjor crisi alimentària al món, una epidèmia de còlera sense precedents i la falta d'accés a serveis mèdics

zentauroepp40664126 saida ahmed baghili  18  lies on a bed at the al thawra hosp171028195314

zentauroepp40664126 saida ahmed baghili 18 lies on a bed at the al thawra hosp171028195314 / ABDULJABBAR ZEYAD

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Sanà

La crisi humanitària al Iemen és «impactant» ha assegurat el cap de l’Oficina de les Nacions Unides per a Assumptes Humanitaris (OCHA) a Sanà, la capital iemenita, Mark Lowcock, en el transcurs de la seva primera visita portada a terme sobre el terreny després d’assumir el càrrec el mes de setembre passat. 

«He vingut al Iemen per conèixer de primera mà el grau de deteriorament de la crisi humanitària al país, i això engloba la ràpida evolució de l’epidèmia de còlera, l’enorme escassetat d’aliments i l’onada de desplaçaments de persones. És terrible constatar l’impacte que sobre la població està tenint una guerra engendrada per l’home», ha reflexionat el funcionari de l’ONU.

La guerra que assola aquest país va començar el 2014 i enfronta les forces que recolzen el president Abd Rabbo Mansur Hadi –aliat de l’Aràbia Saudita– als rebels hutis, combatents de confessió xiïta, aliats de l’Iran, i que fan pinya amb les unitats militars fidels a l’expresident Ali Abdul·là Salih. 

És un conflicte regional que s’emmarca en la lluita i pols que mantenen al Pròxim Orient la monarquia absolutista saudita i el règim iranià dels aiatol·làs i que afecta altres països, com per exemple l’Iraq o Síria.

Segons assegura l’Organització Mundial de la Salut, el conflicte armat ja s’ha emportat 8.650 vides, entre les quals hi ha les de molts civils. Més d’11 milions de nens iemenites necessiten ajuda humanitària de manera urgent com a conseqüència de les guerra, ha assenyalat l’OCHA. Segons l’ONU, els civils iemenites són les víctimes directes de la pitjor crisi alimentària que actualment hi ha al món, d’una epidèmia de còlera sense precedents i de la falta d’accés a serveis mèdics.

Notícies relacionades

Lowcock ha aprofitat la visita al país per sol·licitar a les dues parts enfrontades en el conflicte que facilitin l’enviament d’ajuda humanitària als civils que estan atrapats en la guerra. L’alt funcionari de l’organisme internacional ha fet una crida perquè es reobri l’aeroport de Sanà, que està sota el control dels rebels hutis, als avions comercials i humanitaris.

L’Aràbia Saudita va entrar plenament en la guerra del Iemen el mes de març del 2015, liderant una força internacional de països sunnites del golf Pèrsic que des d’aleshores no ha deixat de bombardejar posicions dels rebels ocasionant nombroses baixes civils. Tots els intents que hi ha hagut d’arribar a un alto el foc no han donat resultat.