L'oposició veneçolana guanya el premi Sàkharov

Loposició veneçolana guanya el premi Sàkharov del Parlament Europeu / EFE / FOTO: CRISTIAN HERNANDEZ

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L'Eurocambra ja té nou guanyador del premi Sàkharov 2017 a la llibertat de consciència que recompensa cada any els esforços de ciutadans i organitzacions en matèria de drets humans. L'elegit aquest any, segons ha avançat el cap de files dels Liberals, Guy Verhoftstadt, ha sigut l'oposició democràtica de Veneçuela, proposada pel PPE i els Liberals europeus, i representada per l'Assemblea Nacional i els presos polítics Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos i Andrea Goméz.

El nom de l'oposició veneçolana ja va figurar en la terna del 2015. Aquell any, no obstant, es va endur el premi el bloguer, activista i escriptor saudita Raif Badawi, empresonat i condemnat a 1.000 fuetades per faltar al respecte a l'islam a la seva pàgina web. Els grups del PPE i els Liberals van apostar per tornar a incloure la seva candidatura en la llista a causa del deteriorament de la situació política a Veneçuela.

Des de principis d'any el Govern de Nicolás Maduro ha empresonat arbitràriament, segons l'Eurocambra, uns 500 opositors i han sigut assassinats més de 130. “Veneçuela fa uns quants anys que està sumida en una crisi política. El partit governant ha anat restringint contínuament l'Estat de dret i l'ordre constitucional i el març del 2017 el Tribunal Suprem va desposseir del seu poder legislatiu l'Assemblea Nacional democràticament electa”, ha recordat l'Eurocambra.

Els altres dos finalistes

Entre els finalistes d'aquest any també hi havia el periodista i dramaturg eritreu Dawit Isaak, proposat pels Socialistes, i la defensora guatemalenca de drets humans Aura Lolita Chávez, proposada pel grup dels Verds. Isaak va ser detingut l'any 2001 a Eritrea per amenaces a la seguretat de l'Estat i la tradició del país i des d'aleshores està empresonat i no té cap contacte amb la seva família ni els seus advocats, que no han tingut notícies seves des del 2005.

Notícies relacionades

Per la seva part, Lolita, com es coneix l'activista i educadora guatemalteca ha rebut amenaces, intimidacions i violència per la seva lluita contra l'explotació minera i hidroelèctrica de la seva comunitat. Amb la seva candidatura els Verds volien posar en valor “la inspiració a la resistència de les comunitats indígenes davant la destrucció del medi ambient a mans de grans promotores recolzades per Governs”.

El premi a l'oposició veneçolana, que comporta un xec de 50.000 euros, serà entregat en una cerimònia el 13 de desembre a Estrasburg