Violència al Brasil

Dos policies detinguts per la mort d'una turista espanyola a Rio de Janeiro

Els acompanyants de la víctima contradiuen la versió policial

monmartinez40659030 rosa margarita martinez  sister in law of the spanish touris171024101916

monmartinez40659030 rosa margarita martinez sister in law of the spanish touris171024101916 / RICARDO MORAES

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Rio de Janeiro

La Policia Militar de Rio de Janeiro ha detingut dos agents de les forces de seguretat en el marc de la investigació sobre la mort per trets de María Esperanza Jiménez Ruiz, una turista espanyola, a la favela de RocinhaMaría Esperanza Jiménez Ruizturista espanyola,favela de Rocinha, al sud de la localitat, quan el vehicle en què viatjava es va saltar un control de seguretat.

"Després de l'anàlisi del fet, el Ministeri Públic Militar de Rio de Janeiro haurà de decidir el rumb de la investigació", expliquen en un comunicat les forces de seguretat del país, que expliquen que el vehicle es va saltar el control ubicat a Largo Boiadeiro i els agents, sense saber qui hi anava a dins, van respondre obrint foc.

Així mateix, el document afirma que la Policia Militar, així com les altres forces del país, estan seguint els procediments establerts al 'Manual d'Enfocament', que assenyala que els policies no han de disparar en aquesta mena de situacions sinó perseguir el vehicle problemàtic en qüestió i bloquejar-li el pas tan aviat com sigui possible.

La dona, de 67 anys, va ser traslladada a l'Hospital Municipal Miguel Couto, on va morir. A més de la víctima, al vehicle hi anaven dos espanyols més i un italià, si bé no han transcendit les seves identitats. Poc abans d'aquest incident, policies militars del batalló de xoc s'havien enfrontat amb membres d'un grup criminal a la mateixa zona i diversos agents van resultar ferits.

El responsable d'Homicidis de Rio de Janeiro, departament que ha quedat a càrrec de la investigació, Fábio Cardoso, ha explicat que les primeres investigacions apunten que el conductor no va veure el control.

Versió contradictòria

Notícies relacionades

El germà i la cunyada de la víctima, així com el conductor del vehicle, de nacionalitat italiana, i la guia, brasilera, van declarar davant la policia civil de Rio de Janeiro i van contradir la versió donada per la policia militaritzada, van explicar fonts oficials.

"Les persones que anaven al cotxe no van veure cap control ni cap ordre policial de parar. Estem investigant per saber les circumstàncies ben detallades, per saber per què van disparar" contra el vehicle, va declarar el comissari de la Divisió d'Homicidis de la Policia Civil, Fábio Cardoso. Va afegir que "el vehicle va deixar els turistes al peu de la favela, es va esperar i quan va rebre la trucada de la guia per anar a buscar-los, el conductor els va anar a buscar. En la baixada, sense trobar-se cap control de la policia, van sentir trets i llavors van veure que María havia rebut un tret a l'altura del coll".