Comandant en cap sense empatia

Trump agreuja l'embolic amb la viuda del soldat mort a Níger

Myeshia Johnson confirma que el president la va fer plorar "encara més" en una trucada de condol

El mandatari, enfonsat en una catàstrofe d'imatge, torna a utilitzar Twitter per intentar desmentir les crítiques

zentauroepp40639172 myeshia johnson  wife of u s  army sergeant la david johnson171023182603

zentauroepp40639172 myeshia johnson wife of u s army sergeant la david johnson171023182603 / JOE SKIPPER

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La definició d’'embolic' de l’Institut d’Estudis Catalans té dues accepcions: resultat d’embolicar-se una cosa, i també, complicació d’esdeveniments, de circumstàncies, de què no és fàcil deseixir-se. Totes tres fan falta per entendre la polèmica que des de fa una setmana marca els EUA, amb Donald Trump, president i comandant en cap, enfrontat a Myeshia Johnson, la viuda d’un dels quatre soldats nord-americans morts el  dia 4 en una emboscada a Níger.

Ahir, en la seva primera entrevista pública, la viuda del sergent La David T. Johnson va assegurar que Trump «no podia recordar el nom» del seu marit quan la va trucar dimarts passat. I va denunciar que el to del president, que li va dir que el militar «sabia a què s’apuntava» quan es va allistar, la va deixar «enfadada» i «descomposta i dolguda». «Em va fer plorar encara més», va dir Johnson, embarassada de sis mesos i amb dos fills.

El testimoni de la viuda ha corroborat la informació sobre la trucada que va fer pública dimarts passat la congressista de Florida Frederica Wilson, present quan el president va trucar. I és una reivindicació de la representant demòcrata, a qui Trump i altres membres de la seva Administració fa una setmana que ataquen, fins i tot amb acusacions que s’han demostrat falses.

Malson d'imatge

El cas s’ha convertit en un altre maldecap per a Trump en qüestió d’imatge. Torna a posar de manifest la seva dificultat per mostrar empatia i revifa les crítiques per la seva falta de respecte a les famílies de militars morts. A més, confirma que per ell sembla impossible demanar disculpes o assumir un error.

Després de l’emissió de l’entrevista amb Johnson, Trump va tornar ahir a Twitter, aquest cop no per atacar la congressista Wilson com havia fet els últims dies (incloent-hi el del funeral de Johnson), sinó per contradir la viuda. «Vaig tenir una conversa molt respectuosa amb la viuda del sergent La David Johnson i vaig pronunciar el seu nom des del principi ¡sense dubtar!», va escriure.

Notícies relacionades

No sembla que Trump tingui intenció de canviar el rumb en aquesta controvèrsia que ell va contribuir a polititzar. Dilluns de la setmana passada va qüestionar que Barack Obama i altres predecessors truquessin a familiars de militars (cosa falsa). Després va personalitzar utilitzant el cas de John Kelly, el general retirat que és el seu cap de gabinet, que va perdre el 2010 un fill a l’Afganistan i que dijous va protagonitzar una emotiva però controvertida roda de premsa, en què, entre altres coses, va mentir sobre la congressista Wilson (Kelly tampoc s’ha disculpat).

La polèmica, a més, pot créixer. Els interrogants sobre què va passar a Níger i amb el cadàver de Johnson, que va trigar dos dies a ser localitzat, s’acumulen. Hi ha oberta una investigació al Pentàgon i des del Congrés es reclamen respostes. I la viuda denuncia que no li van deixar veure el cos. «No sé què hi ha al taüt», ha dit. «Podria estar buit». H