Eleccions legislatives a l'Argentina

El macrisme confia a guanyar tot i la commoció pel 'cas Maldonado'

La troballa del cos de l'activista ha alterat una campanya que semblava còmoda per a l'oficialisme

Cristina Kirchner pugna al principal districte electoral per un escó al Senat argentí

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Els argentins elegien ahir 24 senadors i 124 diputats nacionals en els comicis més enrarits que es recorden des de la recuperació democràtica per la troballa del cadàver de l’activista Santiago Maldonado en un riu patagònic. La seva mort, als 28 anys i després de ser perseguit per forces de seguretat, va endolar la contesa electoral: en diferents centres de votació es van enganxar imatges del jove artesà. El PRO, l’agrupació del president Mauricio Macri, aliada amb la Unió Cívica Radical (UCR), confiava no obstant a guanyar els comicis a escala nacional.

Els analistes no es van posar d’acord en fins a quin punt podria influir a les urnes l’«aparició» de Maldonado. Havia desaparegut l’1 d’agost enmig de la repressió de la Gendarmeria en una protesta de la comunitat maputxe contra Luciano Benetton, propietari de 800.000 hectàrees a l’extrem sud argentí. Funcionaris del Govern van arribar a vincular Maldonado amb simpatitzants de les dissoltes FARC i amb el separatisme kurd. Es va dir fins i tot que estava amagat.

Pertorbació en l'oficialisme 

I de sobte, un dia abans del tancament de la campanya, el seu cos va ser trobat en una zona del riu Chubut que ja havia sigut pentinada pels gendarmes. L’impacte al país va ser terrible i les autoritats no van poder dissimular la seva pertorbació. Quan un periodista va preguntar a Marcos Peña, cap del Gabinet, sobre el «clima» de la contesa, aquest va respondre: «No hi ha prevista pluja enlloc del país». El mateix Macri, quan va anar a votar, també es va referir a l’assumpte: «Demano prudència, durant les pròximes setmanes acabarem de saber què va passar».

Dissabte passat, el ministre de Justícia, Germán Garavano, va dir que els exàmens preliminars del cos de Maldonado no mostraven lesions, i per això va suggerir que això absol la força federal que va participar en la repressió dels maputxes. La família de Maldonado va qualificar aquesta asseveració de prematura, perquè no s’ha descartat del tot que Santiago hagués sigut «víctima d’un procés violent que va desencadenar la seva mort». L’autòpsia preliminar no pot determinar si hi va haver forcejaments o si el jove activista va ser empès cap al riu on segons sembla es va ofegar. La família va demanar esperar «els resultats concloents dels pèrits, amb la garantia que la seva feina serà portada a terme sense pressions de cap mena».

El paper de Cristina Kirchner

Notícies relacionades

En aquest context, el macrisme espera imposar-se còmodament a la capital argentina. La seva candidata estrella, Elisa Carrió, intentarà demostrar que les hipòtesis que va fer sobre el destí de Maldonado («un 20% de possibilitats que sigui a Xile», va dir)  no alteraran les prediccions d’una victòria aclaparadora. El Govern confia a més a més triomfar a Mendoza i Córdoba, dues de les províncies més importants del país.

També aposta perquè el seu candidat a senador, Esteban Bullrich, un entusiasta defensor de la mà dura, derroti aquesta vegada Cristina Kirchner a la província de Buenos Aires, on voten gairebé el 37% dels argentins. A les primàries va vèncer l’exmandatària per una diferència molt escassa. La ferotge campanya mediàtica en contra seu, així com la intensificació d’una ofensiva judicial que arrossega excol·laboradors –i que ella atribueix a maniobres del Govern– es van esvair per efecte del cas Maldonado.