ELECCIONS A L'EUROPA ORIENTAL

El populisme euroescèptic es corona a la República Txeca

El partit de l'empresari multimilionari Andrej Babis s'imposa amb un 29,74% dels vots i una agenda contra la corrupció i l'acollida de refugiats

Els socialdemòcrates s'enfonsen i creixen partits de protesta contra les elits com els pirates o la ultradreta xenòfoba

mbenach40633298 prague  czech republic   21 10 2017   andrej babis  slovak b171021205501

mbenach40633298 prague czech republic 21 10 2017 andrej babis slovak b171021205501 / MARTIN DIVISEK

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El populisme euroescèptic continua creixent al cor d’Europa. En una doble jornada electoral celebrada divendres i ahir, la República Txeca ha atorgat les regnes del poder a l’empresari multimilionari Andrej Babis, líder i fundador del moviment polític de protesta ANO 2011, que s’ha imposat clarament amb el 29,74% dels vots. Centrada a combatre la corrupció, la formació s’ha situat en el centre polític, demanant des d’augmentar el salari dels professors fins a rebutjar les quotes d’acceptació de refugiats.

Totes les enquestes li pronosticaven una còmoda victòria des del març del 2014, poc després que Babis, el segon home més ric del país, entrés en un govern de coalició com a viceprimer ministre i responsable de Finances. Crític amb les reformes que apunten a una UE de diverses velocitats, l’acollida de refugiats i acusat de ser pròxim a Rússia, la seva victòria és un altre motiu de preocupació per a Brussel·les.

Els resultats electorals a la República Txeca apunten a un clar triomf del populisme antiestablishment de diferents signes. Amb l’11,31% dels sufragis, els conservadors (ODS) són l’únic gran partit que ha millorat els seus resultats. Sorprenentment, els Pirates i la ultradreta xenòfoba (SPD) han irromput amb força i han obtingut el 10,78% i 10,65%, respectivament, que els situen com a tercera i quarta força parlamentària. Un clar signe de protesta que està creixent especialment al centre d’Europa.

El cop que s’ha clavat als partits clàssics ha sigut majúscul. Els comunistes (KSCM) han perdut la meitat dels seus suports i s’han quedat amb el 7,7%. Per un altre costat, després de set anys sent el partit més votat, els socialdemòcrates (CSSD) s’han enfonsat fins al 7,29% dels vots, els seus pitjors resultats des del 1992. Amb el 13,6% menys que el 2013 i havent perdut 35 escons, queden relegats a la sisena posició. Un altre senyal de la decadència roja al continent europeu.

Notícies relacionades

Amb fins a nou partits al Parlament i només una força dominant, la fragmentada política txeca tindrà encara més complicat poder formar govern. En campanya, Babis va descartar negociar tant amb comunistes com amb la ultradreta.

Babis, qui amassa una fortuna de més de 4.000 milions d’euros, ha criticat la corrupció dels partits majoritaris. No obstant, ell mateix va haver d’abandonar el Govern a principis d’any quan va ser acusat de perpetrar frau de subsidis amb la seva empresa, acusació que el va portar a ser investigat. També ha sigut assenyalat per col·laborar quan era jove amb l’StB, la policia secreta a la Txecoslovàquia comunista, així com per mantenir llaços amb el KGB i Rússia. Encara que ahir va assegurar que és proeuropeu i pròxim a l’OTAN, el seu historial fa que Brussel·les se’l miri amb recel.