ESTATS UNITS

Professionals de la salut mental impulsen una campanya per alertar sobre estat de Trump

zentauroepp40610414 file photo  u s  president donald trump smiles after signing171020183757

zentauroepp40610414 file photo u s president donald trump smiles after signing171020183757 / KEVIN LAMARQUE

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Steve Bannon, l’ultra que fins a l’agost va ser cap d’estratègia de la Casa Blanca, creu que Donald Trump té només un 30% de probabilitats de finalitzar el seu mandat. Fa uns mesos, segons un article en Vanity Fair, Bannon va dir al president que el seu principal risc no era l’impeachment, sinó l’esmena 25 de la Constitució. I, també segons aquest relat, Trump hauria contestat: «¿Què és això?».

Li convé saber la resposta. L’esmena 25, en la seva secció 4, estableix que el vicepresident, amb  una majoria del gabinet o amb un òrgan constituït específicament pel Congrés, poden fer fora el president del Despatx Oval si determinen que «és incapaç de complir els poders i deures del seu càrrec». I als EUA hi ha ara en marxa una campanya, llançada per professionals de salut mental, que intenta mostrar la seva incapacitat.

«És com la faula del vestit nou de l’emperador. Pràcticament tots veiem el mateix, que està mentalment trastornat i que és perillós, però falta veure qui té el valor de dir-ho en veu alta», explica el doctor John Gartner. Aquest psicòleg va llançar al gener una petició, Duty to warn (Deure d’advertir), que acumula 56.000 firmes. És un dels 27 professionals que firma en El perillós cas de Donald Trump, un llibre que fa dues setmanes que és a la llista dels més venuts de The New York Times. I Duty to warn s’ha transformat en un moviment, amb Comitè d’Acció Política inclòs.

Segons les normes de l’Associació Americana de Psiquiatria, els professionals no han d’oferir diagnòstic o opinió sobre personatges públics si no els han examinat personalment. És el que es coneix com la regla Goldwater, adoptada després que en la campanya de 1964 es revestissin d’un halo mèdic el que eren comentaris polítics sobre la salut mental del candidat republicà Barry Goldwater. Però amb Trump els professionals de Duty to Warn apel·len a una altra de les seves obligacions: alertar d’un potencial perill. Gartner denuncia que el fre que tracta d’imposar l’associació professional està motivat per «interessos econòmics egoistes», en concret, el temor que l’Administració de Trump prengui represàlies i redueixi els reemborsaments per tractaments.

Segons el diagnòstic de Gartner, Trump pateix de «narcisimo maligne», un mal que «es fa dramàticament pitjor quan té poder» qui el pateix. I el perill és que, segons la seva opinió, Trump «continua deteriorant-se i ho seguirà fent». Altres, sense formació professional, també consideren que hi ha alguna cosa  que no funciona. Mesos abans que el senador Bob Corker fes un retrat preocupant de Trump, la senadora republicana Susan Collins va ser enxampada per un micro obert dient: «Sí, crec que està boig, estic preocupada». I segons una enquesta publicada el mes passat per Quinnipiac, la majoria dels nord-americans (56%) creuen que Trump no està capacitat per desenvolupar les seves funcions.

Propostes legislatives

Notícies relacionades

L’esforç de Duty to warn, ara, és convertir la salut mental del president en un tema de campanya, encara que Gartner és conscient que «mai convencerem el 35% que el va votar». El seu grup està recolzant dues propostes legislatives presentades al Congrés que aborden la qüestió. La més important, per a Gartner, és una que busca establir que Trump no pugui decidir l’ús d’armes nuclears sense l’autorització prèvia de les Cambres.

L’altra crearia una comissió independent i no partidista, en què estarien inclosos professionals de salut mental, que podria determinar la incapacitació del president i obrir camí a l’esmena 25. Per a Gartner, que s’identifica amb el Quixot, hi ha esperances. «Ja no es veu impossible, es veu improbable».