DISCURSOS EN CAMPANYA

Obama i Bush carreguen contra les polítiques de Trump

En dos actes públics per separat, els dos expresidents critiquen l'actual inquilí de la Casa Blanca per dividir el país i pel seu aïllacionisme, encara que sense dir el seu nom

zentauroepp28938042 us president barack obama  2nd r   first lady michelle obama171020203027

zentauroepp28938042 us president barack obama 2nd r first lady michelle obama171020203027 / SAUL LOEB

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Als Estats Units, els expresidents no solen criticar mai en públic el mandatari que ocupa la Casa Blanca, almenys explícitament. En dues intervencions públiques, que van tenir lloc ahir, tant el demòcrata Barack Obama com el seu predecessor, el republicà George W. Bush, van respectar la regla no escrita, encara que en els seus discursos i sempre sense mencionar el nom de Donald Trump van carregar contra les polítiques del magnat.

Obama ho va fer en dos mítings de candidats demòcrates a governadors en les eleccions del dia 7 de novembre amb l'objectiu de revertir la tendència electoral negativa que viu el seu partit. És la primera vegada que Obama participa en una campanya electoral des que fa nou mesos va abandonar la Casa Blanca. "Algunes de les polítiques que veiem ara, pensàvem que les havíem deixat enrere. Vull dir, aquesta gent sembla de fa 50 anys. Estem al segle XXI, no al segle XIX", va dir l'exmandatari a Nova Jersey, en un míting per recolzar el candidat demòcrata, Phil Murphy.

Notícies relacionades

En un altre acte electoral, aquesta vegada a Richmond, capital de Virgínia, Obama tampoc va citar directament Trump però va criticar els candidats que "divideixen" la gent per guanyar les eleccions: "Si has de guanyar una campanya dividint la gent, després no seràs capaç de governar-los. No seràs capaç d'unir-los", va advertir. "Tenim persones que deliberadament intenten fer enfadar la gent, demonitzar les persones que tenen idees diferents", va afegir.

Supremacia blanca

Bush, per la seva banda, es va referir a la política migratòria. "Hem vist com el nacionalisme s'ha convertit en nativisme, i hem oblidat el dinamisme que la immigració sempre ha portat als Estats Units", va afirmar en una conferència. "Perdem la confiança en l'economia de mercat i el comerç internacional, i oblidem que els conflictes, la inestabilitat i la pobresa són les conseqüència del proteccionisme", en una clara crítica a la política aïllacionista. "La intolerància i la supremacia blanca, en qualsevol de les seves formes, són una forma de blasfèmia contra els principis americans", va assegurar.