CIMERA A BRUSSEL·LES

El Regne Unit suspèn el primer examen del 'brexit'

Els 27 líders de la UE constataran aquest divendres que no hi ha "progressos suficients" per començar a parlar de relacions comercials

El gest de Theresa May, que ha promès facilitar l'estada dels residents europeus, no aconsegueix esquerdar la unitat europea

undefined40601632 british prime minister theresa may  center right  is greeted171019215118

undefined40601632 british prime minister theresa may center right is greeted171019215118 / Geert Vanden Wijngaert

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El discurs de Theresa May a Florència va ser un punt d’inflexió que ha permès insuflar aire nou a les negociacions del brexit, però no tant perquè els Vint-i-set cedeixin. No hi ha «progressos suficients» en els tres assumptes clau de la primera fase del divorci

–drets dels ciutadans, frontera amb Irlanda i factura de sortida– i els líders de la Unió Europea (UE) constataran avui que no és possible començar a parlar ni de la futura relació comercial ni de l’acord transitori que demana Londres.

«Va desbloquejar les converses. Fins llavors molts col·legues temien que ens dirigíem a un escenari de no acord. Però des d’aleshores la sensació és que negociem de bona fe i que l’acord és possible», assegura un alt càrrec europeu sobre el canvi de to que han percebut en les últimes setmanes. «Hi ha hagut progressos, però no els suficients», insisteix. El resultat és que avui la primera ministra britànica rebrà males notícies durant la reunió de líders a 27.

El gest de May d’última hora prometent facilitar l’estada dels tres milions de ciutadans comunitaris que ja resideixen al país no servirà per evitar l’inevitable: el suspens en aquest primer examen del brexit. «No puc ser més clara: els ciutadans de la UE que avui resideixen legalment al Regne Unit s’hi podran quedar», va explicar a la carta remesa el mateix dia en què es va desplaçar a Brussel·les per explicar als Vint-i-set la seva reflexió sobre les negociacions. «Al llarg d’aquest procés he deixat clar que els drets dels ciutadans són la meva prioritat i sé que els altres dirigents (europeus) tenen el mateix objectiu», va afegir.

UNITAT ENTRE ELS 27 / El mateix objectiu sí, però no l’únic, li han recordat diversos dels seus col·legues. «Per nos­altres és molt important que les tres qüestions es resolguin al mateix temps i no és el cas. Espero que puguem decidir sobre la segona fase al desembre, però avui no estem en disposició de fer-ho», ha dit el primer ministre finlandès, Juha Sippilä, a l’arribar al Consell Europeu, frustrat amb els escassos avanços.

I el mateix l’holandès Mark Rutte, que, igual que l’irlandès Leo Varadkar, va instar May a ser més clara en els seus compromisos. «Li vaig telefonar la setmana passada i vaig intentar animar-la que ho fes, però fins ara no ho ha fet», va lamentar, admetent que el principal problema s’anomena diners. «Els drets dels ciutadans i els controls fronterers són qüestions difícils», però «la factura de sortida serà el principal punt», va assegurar. Aquest és, segons el negociador en cap de la Unió Europea, Michel Barnier, el gran escull.

La premier britànica va dir a Florència que es respectarien els compromisos financers assumits pel Regne Unit i es va mostrar disposada a pagar 20.000 milions. Des d’aleshores no ha donat noves indicacions. I la xifra està a anys llum de les estimacions de Brussel·les, que ha fixat la factura entre 60.000 i 100.000 milions.

Notícies relacionades

El 19 i el 20 d’octubre estaven marcats en vermell al calendari de les negociacions com a dates clau per tancar un pacte sobre els tres grans elements de la separació. L’article 50 del Tractat de Lisboa estableix que hi ha dos anys per negociar l’acord de sortida –des de l’activació del procediment–, cosa que significa que el 29 de març del 2019 el Regne Unit es convertirà en un tercer país hi hagi acord o no.

La nova revàlida ara serà a la cimera del desembre. Els Vint-i-set confien a aconseguir aleshores avanços i, en senyal de bona voluntat, oferiran un petit gest a Londres si no hi ha canvis d’última hora.