REFERÈNDUM A LA LLOMBARDIA

"No som Catalunya", diu Roberto Maroni, dirigent de la Lliga Nord

Les regions de la Llombardia i el Vèneto voten aquest diumenge en referèndum més autonomia de Roma, defensada pels nacionalistes després d'abandonar tota reivindicació secessionista

zentauroepp40597545 president of lombardy roberto maroni poses outside his offic171019100014

zentauroepp40597545 president of lombardy roberto maroni poses outside his offic171019100014 / ALESSANDRO GAROFALO

1
Es llegeix en minuts
Reuters / Milà

La regió italiana de la Llombardia es vol aprofitar de la incertesa que regna a Catalunya per captar el capital que surt del territori català. Ja fa temps que els dirigents secessionistes llombards han deixat de reivindicar la independència d'Itàlia. Motor industrial i llar de la capital financera italiana, Milà, la regió llombarda, celebrarà aquest diumenge, juntament amb la del Vèneto, un referèndum no vinculant per aconseguir més autonomia de Roma. Fins ara, Catalunya ha sigut un dels principals rivals de la Llombardia en la carrera per atraure empresaris que fugen d'un altre dolorós divorci europeu, el 'Brexit'. Les dues regions, per exemple, competeixen per ser la seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA, en les seves sigles en anglès), que ha d'abandonar el Regne Unit i trobar una nova llar dins de la Unió Europea.

"No som Catalunya", diu el president de la Llombardia i un dels principals líders de la Lliga Nord, Roberto Maroni. "Ens quedarem dins de la nació italiana amb més autonomia. Catalunya es vol convertir en el 29è estat de la Unió Europea. Nosaltres, no. No per ara", afegeix. Maroni ha deixat clar que des de les files de la seva formació política no s'està "animant les empreses perquè fugin de territori català". 

El partit nacionalista, fundat per Umberto Bossi, va començar en la dècada del 1990 a fer campanya per un estat independent, el de Padània, que s'estén pel nord d'Itàlia, seguint aproximadament el riu Po des del voltant de Llombardia a l'oest fins a Venècia a l'est. Però fa temps que van deixar de banda la idea de la independència per centrar-se a aconseguir un millor acord financer amb el  Govern central.

Dèficit fiscal

Notícies relacionades

Roma diu que el referèndum és innecessari, però que no el pot impedir perquè la Constitució italiana el permet. El governant Partit Democràtic d'Itàlia es manté neutral, encara que almenys un dels alcaldes del partit a Llombardia està demanant el vot pel "sí" en la consulta.

Igual que Catalunya, la Llombardia constitueix una cinquena part de l'economia nacional i es queixa que el centre està esgotant les seves finances. Però a diferència de Catalunya, on centenars de firmes han traslladat la seu a altres regions d'Espanya des del referèndum d'independència de l'1 d'octubre, els nacionalistes llombards mantenen una línia més suau i desitgen utilitzar la seva autonomia per augmentar les inversions a la regió.