Trobat a l'Argentina el probable cadàver de l'activista desaparegut

Santiago Maldonado va ser vist per última vegada l'1 d'agost en una protesta dels maputxes reprimida per la policia

El cas ha commocionat la societat argentina i ha transcendit més enllà de les fronteres del país

zentauroepp40586791 file  in this aug  11  2017 file photo  people hold photos o171018184355

zentauroepp40586791 file in this aug 11 2017 file photo people hold photos o171018184355 / Victor R Caivano

3
Es llegeix en minuts

L’activista i artesà Santiago Maldonado va desaparèixer l’1 d’agost amb tot el que significa aquest verb a l’Argentina. Se’l va veure per últim cop en una protesta de la comunitat maputxe, que manté una dura pugna amb l’empresari italià Luciano Benetton, propietari de 800.000 hectàrees a l’extrem sud de l’Argentina. La manifestació va ser durament reprimida per les forces de seguretat. Des que Maldonado va desaparèixer, fa 79 dies, s’han portat a terme al país multitudinàries marxes exigint al Govern que informi sobre el parador de l’activista, cosa que fins ara no ha fet.

El cas ha tornat a la primera plana dels mitjans de comunicació arran de la troballa d’un cos sense vida al riu Chubut. El cadàver és el d’un jove vestit amb roba blau cel –igual que la que portava Maldonado quan va desaparèixer– i es va localitzar a només 300 metres d’on es va produir la violenta intervenció de la Gendarmeria contra els manifestants maputxes. La troballa ha provocat un gir sorprenent en la investigació. Tot i que es considera gairebé provat que es tracta de Maldonado, la família ha demanat l’informe forense per «establir la identitat i les causes de la mort».

Cadàver «posat al lloc»

El que crida més l’atenció és que el cos s’ha trobat en una franja del riu que ja havia sigut rastrejada fins a tres vegades. Maribel Sánchez, que va participar com a supervisora dels organismes de drets humans en el procediment de rescat del cos en aquest riu, de baixa profunditat i aigües gelades, ha sigut més emfàtica. El cadàver, ha dit, «va ser posat allà expressament». El portaveu de la comunitat maputxe Pu Lof, Fernando Jones Huala, ha dit al diari Página 12 que «el cos va aparèixer flotant passat el migdia i panxa avall. La gent el va reconèixer a simple vista». Huala va assegurar també que els mateixos bussos que el van anar a buscar li van dir que tot era «un circ» perquè en anteriors revisions mai havien trobat res.

El cas Maldonado s’ha convertit en més que una pedra a la sabata del president Mauricio Macri. El cas ha aparegut als diaris d’arreu del món. Macri ha hagut d’escoltar queixes de les Nacions Unides i d’Amnistia Internacional. Dies enrere va rebre Bono, cantant d’U2, i el que menys s’esperava és que aquest li deixés anar la pregunta que des de principis d’agost circula a les xarxes socials com una mena de rosari: «¿On és Santiago?» La cara de Macri es va congelar de disgust.

La mort de Nisman

Durant aquestes setmanes s’han valorat diverses hipòtesis. Totes condueixen a la Gendarmeria. Aquesta força s’ha convertit en un braç essencial del Govern: és la que acaba de concloure, contra totes les evidències conegudes, que l’exfiscal Alberto Nisman, que havia acusat la llavors presidenta i actual candidata a senadora, Cristina Kirchner, de «traïció a la pàtria» per intentar negociar amb Iran per dilucidar l’atemptat terrorista contra la mutual jueva, el 1994, no es va suïcidar: el van assassinar.

La «revelació» també es coneix en plena campanya per a les legislatives d’aquest diumenge. De fet, el primer jutge del cas Maldonado, Guido Otranto, va ser apartat després que les sospites de protecció als gendarmes es van convertir en evidències. En les últimes hores s’ha mostrat l’última foto de l’activista. Va ser feta per la mateixa Gendarmeria a l’irrompre a la comunitat maputxe de Cushamen. La força de seguretat tenia aquestes imatges des del mateix dia que un centenar d’uniformats van repel·lir amb armes vuit joves que van fugir cap al riu. La foto va confirmar el que el jove maputxe Matías Santana havia dit, tot i ser desacreditat per les autoritats: Maldonado vestia roba blau cel. El material gràfic estava en poder del jutge Otranto i es va fer públic després que fos reemplaçat per Gustavo Lleral.

Notícies relacionades

La família Maldonado i els organismes humanitaris desconfien del Govern. El secretari de Drets Humans, Claudio Avruj, va ser repudiat a l’arribar a Chubut, escenari de la desgràcia. «La seva presència va ser una provocació, en tot moment es va obstaculitzar una investigació imparcial», va dir l’advocada dels Maldonado, Verónica Heredia. 

El pes del cas en les emocions de la societat no es pot amagar i ha obligat tots els contendents a suspendre la campanya electoral. L’entorn presidencial no creu no obstant que perjudiqui el Govern en les eleccions. Encara que la candidata estrella del macrisme, Elisa Carrió, previsible guanyadora de les eleccions de diumenge a la ciutat de Buenos Aires, va dir que hi havia un 20% de probabilitats que l’activista estigués a Xile.