CIMERA A BRUSSEL·LES

La UE marca la ruta de reformes que aplicarà després del 'brexit'

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, demana als Caps d'Estat i de Govern unitat i pragmatisme

Els 27 no volen parlar de relacions comercials amb Londres fins que no hi hagi claredat sobre els diners

zentauroepp40586336 european commission president jean claude juncker  left  and171018221706

zentauroepp40586336 european commission president jean claude juncker left and171018221706 / Virginia Mayo

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea està en «molt més bona forma» que fa un any. Ha superat l’ensurt del brexit i toca començar a definir quin és el camí a seguir. Amb aquest objectiu al pensament es reuneixen avui i demà a Brussel·les els caps d’Estat i de Govern de la UE. Sobre la taula hi ha una proposta de calendari i reformes elaborada pel president Donald Tusk per rellançar el projecte europeu. Un full de ruta que preveu més protagonisme per als líders de la UE i un nou mètode de treball per accelerar la presa de decisions.

Tusk parteix de la base que hi ha voluntat entre els mandataris europeus per implicar-se més en la cuina de les decisions i, especialment, per concentrar-se en els assumptes més controvertits. «Hi ha un desig entre diferents capitals de celebrar més reunions del Consell Europeu, que es concentrin en les qüestions que divideixen per trencar el bloqueig», sosté un alt càrrec del Consell com a colofó a la ronda de consultes iniciada pel dirigent polonès després de la cimera de Tallinn i que finalitzava aquesta setmana amb una trucada telefònica al president espanyol, Mariano Rajoy.

Per això el nou full de ruta parteix de tres principis: posar l’accent en els «problemes reals» dels ciutadans europeus, avançar «pas a pas» i mantenir «la unitat», una cosa vital per resoldre els desafiaments en immigració, globalització, la unió econòmica i monetària o simplement per limitar els danys del brexit perquè la UE només aconseguirà afrontar les incerteses que té davant si actua a l’uníson. «Òbviament hi ha el dilema de com reconciliar la unitat i el dinamisme i com utilitzar la nova energia d’una manera que no ens divideixi sinó que ens reforci», avisa a la seva carta d’invitació a la resta de líders europeus.

MÉS CIMERES EN CARTELL

Al seu full de ruta, Tusk planteja la celebració d’una dotzena de cimeres al màxim nivell, una al mes, que arrencarien al novembre a Göteborg amb una cimera social dedicada a l’ocupació i al creixement i es tancarien el juny del 2019 a Brussel·les. Un nou sistema de treball destinat a «trencar qualsevol punt mort» sobre el qual els Vint-i-vuit parlaran en l’esmorzar de treball de demà.

Notícies relacionades

Abans celebraran debats sobre immigració i l’Europa digital, sobre les relacions exteriors (Turquia, l’Iran i Corea del Nord) i a instàncies del president francès, Emmanuel Macron, sobre la política comercial de la UE. Serà durant el sopar d’avui quan la britànica Theresa May farà una reflexió sobre les negociacions del brexit, un assumpte sobre el qual no hi haurà discussió i que els caps d’Estat i de Govern abordaran a 27 demà.

Sobre la taula, un esborrany de conclusions sense «progressos suficients» en les tres prioritats de la negociació –drets dels ciutadans, frontera amb Irlanda i factura de sortida– cosa que significa, malgrat l’ofensiva diplomàtica de May dels últims dies, que no hi haurà via lliure per començar a negociar la futura relació comercial o l’acord transitori que reclama Londres.