El chavisme es proclama guanyador de les eleccions regionals

Segons xifres oficials, els governadors fidels al president Nicolás Maduro han aconseguit 17 de les 23 governacions, uns resultats que qüestiona l'oposició, que denuncia frau

zentauroepp40557588 venezuela s president nicolas maduro  c  speaks during a mee171016103252

zentauroepp40557588 venezuela s president nicolas maduro c speaks during a mee171016103252 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El chavisme s'ha proclamat guanyador de les eleccions regionals a l'obtenir 17 de les 23 governacions en joc. Segons el Consell Nacional Electoral (CNE), l'oposició, s'ha imposat només a cinc estats i en queda un per dirimir fins a l'últim vot. “Aquesta és una altra proesa del poble que ha dit 'no' a les sancions i a l'intervencionisme”, ha dit el president Nicolás Maduro, a l'anunciar la seva “victòria contundent” acompanyat dels seus col·laboradors polítics i militars. “El chavisme ha arrasat”.

No obstant, l'opositora Mesa d'Unitat Democràtica (MUD) no ha reconegut els resultats. “Ells saben que no són majoria, i el país i el món també ho saben”, ha dit Gerardo Blyde, el cap de campanya de la coalició de centredreta. En una roda de premsa, Blyde ha assegurat que els números oferts pel CNE són “molt diferents” de les enquestes prèvies i les estimacions pròpies. “El mateix Govern no pot explicar aquests resultats. Exigim auditar tot el procés per fer algun reconeixement”.  

Blyde ha dit que la MUD té “serioses sospites” dels resultats oficials donats a conèixer diumenge a la nit per Tibisay Lucena, presidenta del CNE.  “Estem en un moment molt greu, davant un sistema que no dona confiança. Invitem el poble a lluitar per canviar aquest sistema electoral que no és fiable”, ha afegit. Altres dirigents han sigut més emfàtics que Blyde. “Estem davant un megafrau”, ha sentenciat Andrés Velásquez, dirigent polític de La Causa R.

Alta abstenció

Segons l'organisme electoral, un 61,14% dels veneçolans han participat en les eleccions. D'alguna manera s'ha complert el que temien alguns dirigents opositors, que l'abstenció afavoriria el Govern. “Hem tret el 54% dels vots davant el 45% de l'oposició. Hem guanyat el 75% de les governacions del país. Anoteu-ho bé els periodistes. Això només ho fa el chavisme: està viu, al carrer, triomfant, dempeus”, ha assenyalat eufòric Maduro, i ha afegit: “som un país d'alternança democràtica. Guanyem i perdem. A vegades ens va bé, a vegades no tan bé, quan perdem no sortim a denunciar a crits frau. Que vingui (Luis) Almagro (secretari general de l'OEA), que vingui Trump”. Davant la demanda de la MUD d'un recompte del vot nacional, Maduro ha dit que ha encomanat aquesta tasca a l'Assemblea Nacional Constituent. A l'explicar les raons del triomf electoral, Maduro no ha tingut dubtes a assignar un paper rellevant al “poderós bloc cívic militar”.

“Van assegurar que era un referèndum contra Maduro i el chavisme ha tret nou punts de diferència. ¿Què diran ara? Exigim que reconeguin els resultats. Fins quan el tema del frau”, ha assenyalat Diosdado Cabello, un dels homes forts del chavisme. En les eleccions constituents del juliol passat, tampoc reconegudes per la MUD, la CNE va assegurar que van votar en favor de la reforma de la Carta Magna uns vuit milions de persones. En els comicis regionals, dels quals ha sigut exceptuada Caracas, el chavisme ha obtingut uns 5,3 milions de sufragis. La diferència de números serà aviat objecte de reflexió per part dels analistes polítics.

El futur del diàleg

Notícies relacionades

Les eleccions s'han realitzat enmig dels esforços, a vegades sense llum al final del túnel, per reactivar el diàleg entre el Govern i la MUD. No faltaven ahir a la nit els observadors que es preguntaven quins serien els efectes dels resultats en la continuïtat de les converses represes després de mesos d'una alta conflictivitat que va deixar desenes de morts als carrers.

Maduro ha dit que allargaria la mà a l'adversari a favor de la pau. Però, a la vegada, ha reiterat que els governadors electes han de prestar jurament davant l'Assemblea Constituent o no assumiran les seves funcions. Als que sí que ho facin, ha promès allargar-los la mà “per treballar per les seves regions. Els miraré als ulls i els diré: aquí teniu la meva mà per treballar per la prosperitat. Aquell que es passi de la ratlla, justícia. No acceptaré sabotejadors ni colpistes”.