RESTES DE L'HURACÀ PROCEDENT DE LES AÇORES

La irrupció de l''Ophelia' causa almenys tres morts a Irlanda

La tempesta tropical escombra l'illa amb vents de més de 150 quilòmetres per hora i deixa centenars de milers de vivendes sense electricitat

mbenach40562227 penzance  united kingdom   october 16   waves whipped up by 171016200557

mbenach40562227 penzance united kingdom october 16 waves whipped up by 171016200557 / Matt Cardy

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Al menys tres persones van perdre la vida dilluns a Irlanda a causa de la tempesta tropical Ophelia, que va batre l’illa amb vents de més de 150 quilòmetres a l’hora, tombant arbres i arrencant teulades. Una dona va morir en un accident de cotxe provocat per la caiguda d’un arbre. De manera similar va morir un home al volant del seu vehicle, a la frontera amb Irlanda del Nord. La tercera víctima va expirar a causa de les ferides que es va fer amb una serra elèctrica quan tractava de tallar un tronc caigut.

La tempesta va deixar sense electricitat més de 360.000 vivendes i comerços a la República d’Irlanda i 18.000 més a Irlanda del Nord. En alguns indrets les reparacions poden trigar deu dies, segons van advertir des de la companyia de subministrament, que va descriure la situació com a «sense precedents».  Els comtats de Cork, Galway, Limerick i Tipperary han sigut les zones més afectades.

«Vull que tothom tingui clar que això és una emergència nacional», va advertir el primer ministre, Leo Varadkar. «Hi ha alerta roja a tots els comtats, a totes les ciutats i a totes les zones», va remarcar Varadkar, tement que la gent «pugui dir que la tempesta és menys greu del previst».   

Aules tancades

Les restes de l’huracà procedent de les Açores, a l’Atlàntic, van obligar a cancel·lar uns 170 vols als dos aeroports principals del país, Dublín i Shannon. L’expresident nord-americà Bill Clinton va haver de renunciar a la visita que tenia prevista a Belfast a causa de la tempesta.L’'Ophelia' va imposar el tancament de comerços, de serveis públics i de totes les escoles, on tampoc avui es reprendran les classes, «per la seguretat dels nens», va anunciar el ministre d’Educació. Les consultes mèdiques rutinàries als hospitals van quedar cancel·lades i a més a més hi va haver supressions i endarreriments en les xarxes de transport públic.

Notícies relacionades

Membres de les Forces Armades van ser mobilitzats per reforçar les defenses contra les inundacions. L’ordre de les autoritats a la població va ser la d’evitar qualsevol desplaçament innecessari i quedar-se a casa. «Tota activitat que no sigui essencial ha de ser ajornada fins que passi la tempesta», va declarar Sean Hogan,  del Grup Nacional d’Emergència Coordinada. El servei meteorològic (Met Éireann) havia advertit a primera hora del dia de la intensitat sense precedents de la tempesta, considerada com la pitjor amenaça d’aquesta classe en els últims 50 anys.

Cel vermell

L’'Ophelia' també va començar a deixar-se sentir a última hora a Anglaterra, Escòcia i Gal·les. A Anglaterra, diverses regions es trobaven ahir a la nit en estat d’alerta davant l’amenaça d’inundacions. A l’aeroport de Manchester es van cancel·lar almenys una vintena de vols. En algunes parts del Regne Unit el cel es va tornar vermell per la pols en suspensió a l’atmosfera.