Sebastian Kurz: el Macron austríac

El líder de l'ÖVP rellança el seu partit i es converteix en el mandatari més jove del món amb una candidatura independent marcada pel conservadorisme islamòfob

zentauroepp40547158 austria s foreign minister and leader of austria s centre ri171015162159

zentauroepp40547158 austria s foreign minister and leader of austria s centre ri171015162159 / ALEX HALADA

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’estratègia li ha donat la raó a aquest jove i ambiciós polític austríac. Amb només 31 anys, Sebastian Kurz s’ha imposat en les eleccions i serà el nou canceller d’Àustria. Líder del Partit Popular Austríac (ÖVP) des del maig, va trencar la coalició de govern per forçar unes eleccions anticipades. Seguint en l’exitosa estratègia d’Emmanuel Macron a França, Kurz es va distanciar del seu partit, desgastat després d’anys d’acord bipartidista, i va impulsar una llista formada per 'outsiders' en una candidatura clarament personalista que ha recompensat el seu atreviment.

Convertit en el mandatari més jove del món, Kurz ha amagat la crisi conservadora sota una cara carismàtica treballada pel màrqueting electoral per portar l’ÖVP a ser el partit més votat, cosa que no passava des del 2000. La seva carrera ha sigut fulgurant. Aquest «noi prodigi» que no va acabar els estudis, va dirigir les joventuts del partit amb 23 anys i als 27 ja era ministre d’Exteriors, el més jove del país.

Més enllà de la seva imatge moderna, les seves propostes disten de ser progressistes. En un país cada vegada més xenòfob, Kurz ha promès combatre l’islam polític, reformar el sistema d’asil perquè els demandants esperin en centres fora de la UE, multar els immigrants que es neguin a participar en cursos d’integració i eliminar les guarderies islàmiques de Viena.

Malgrat obrir les fronteres d’Àustria el 2015, com a ministre va promoure el tancament de la ruta dels Balcans, va reforçar la seguretat a les fronteres i va impulsar la polèmica llei contra el burca. Tot i que al costat de l’FPÖ sembli més moderat, l’ÖVP ha tingut en els últims anys una posició més populista i racista. Així, se’ls ha vist repartir aerosols de pebre pel carrer en el dia de la dona per denunciar i instrumentalitzar electoralment violacions a ciutadanes austríaques perpetrades per immigrants.

Notícies relacionades

Al to nacionalista s’hi suma un discurs liberal que advoca per abaixar impostos a empreses i a la classe mitjana, el deute i la despesa social, temes de benestar econòmic que també ha vinculat a la migració. És proeuropeu, però no desitja integrar-se més amb la UE. Governar de la mà amb l’FPÖ pot allunyar-lo d’aquesta postura i endurir el to contra els de fora.