TENSIÓ A L'IRAQ

El Kurdistan iraquià rebutja cancel·lar el resultat del referèndum

Les tensions entre Bagdad i els kurds creixen per qui es queda amb la ciutat de Kirkuk

zentauroepp40535660 iraqi forces gesture from a river bank across from kurdish p171015161500

zentauroepp40535660 iraqi forces gesture from a river bank across from kurdish p171015161500 / AHMAD AL-RUBAYE

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El Govern Regional del Kurdistan iraquià ha rebutjat la petició del Govern central de Bagdad de cancel·lar el resultat del referèndum d'independència kurd celebrat el 25 de setembre. Els kurds consideren que el resultat de la votació és irrenunciable i busquen negociar amb Bagdad sobre la base d'aquest referèndum.

El Govern central iraquià, en canvi, considera indispensable que els kurds renunciïn a la independència i al referèndum ja que, diuen, la seva existència «va ser inconstitucional».

Aquest diumenge, el president del Kurdistan iraquià, Massud Barzaní, s'ha reunit amb el president iraquià, Fuad Massum, i altres líders kurds per intentar buscar una «sortida pacífica» al conflicte, que, durant les últimes hores, amenaça amb escalar enormement.

Enviament de tropes

Notícies relacionades

El primer ministre de l'Iraq, Haider al Abadi, va enviar un ultimàtum al Govern kurd divendres passat, en què demanava la retirada dels peixmergues -l'exèrcit kurd- de la ciutat de Kirkuk. Els kurds s'hi han negat, i Bagdad ha decidit enviar tropes a la ciutat, d'una importància vital per les seves importants reserves de petroli.

Aquesta ciutat, encara que estigui fora de la jurisdicció regional kurda, està controlada des del 2014 pels peixmergues, que la van arrabassar a l'Estat Islàmic