EL LAÏCISME, EN QÜESTIÓ

Erdogan es llança a reislamizar Turquia i comença pels plans educatius

El Govern turc canvia els programes educatius per col·locar la religió per sobre de les matemàtiques

zentauroepp40473749 a woman holds a placard reading  victory belongs to the nati171013200545

zentauroepp40473749 a woman holds a placard reading victory belongs to the nati171013200545 / OZAN KOSE

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Segons el Ministeri d’Educació turc, l’home, la Terra i els animals els va crear Déu. Segons el Ministeri d’Educació turc, una bona musulmana deu obediència al seu marit i mai, mai de la vida s’ha de casar amb un ateu, un politeista o un apòstata. Segons el Ministeri d’Educació turc, a més, una parella –de bons musulmans, per descomptat– ha de guardar la castedat fins a casar-se: mai ha de tenir relacions amb l’altre sexe abans del matrimoni.

No hi ha cap llei ni reglament que ho estipuli, però això, al govern liderat pel president Recep Tayyip Erdogan, li importa molt poc: encara que la constitució turca reconeix  que un home i una dona són iguals davant la llei, d’acord amb el Ministeri d’Educació turc, l’home ha d’estar al càrrec de la família, i la dona li ha de mostrar afecte, respecte i obediència. Això és el que han de fer els ciutadans; i això és, precisament, el que s’ensenya a les escoles públiques a Turquia.

Àmbit familiar

És un canvi enorme: des que Mustafà Kemal Atatürk va acabar amb l’Imperi Otomà i va crear la Turquia moderna –el 1923–, l’islam va viure relegat a la dimensió familiar. Atatürk –«pare dels turcs» en turc– considerava la religió com un dels motius de l’endarreriment de Turquia davant de les altres potències europees.

Durant el seu mandat, que va durar fins que va morir el 1938, Kemal va expulsar l’islam de la vida pública, i va promoure un sistema social i de valors més occidentalitzat, nacionalista i, per sobre de tot, més laica. Just allò contra el que ara lluita Erdogan.

«El sistema educatiu que ha creat l’AKP –el partit d’Erdogan– empeny els nens a estudiar religió i els allunya de les matemàtiques o la física, assignatures que abans eren obligatòries i actualment són optatives. Per ells, el laïcisme és una cosa pervertida, com el satanisme», diu a EL PERIÓDICO Gülsün Kaya, vicepresidenta de l’Associació de Suport a la Vida Contemporània (CYDD), una organització amb presència a tot Turquia que promou el laïcisme en l’educació.

I, segons explica, tot es va accelerar després de l’intent de cop d’Estat del juliol del 2016: «Després del cop, el Govern va acomiadar fins a 25.000 professors d’escola, molts d’ells laics. Per reemplaçar-los van fer un examen oral als nous docents amb preguntes com per exemple: '¿Què en penses del cop d’Estat?', '¿Quina opinió en tens, del líder [Erdogan]?' Només volen marionetes», assegura Kaya, que continua: «Ara, en algunes escoles públiques, els nens fan servir escales diferents de les nenes, dinen en menjadors separats i la música occidental està prohibida. I el nivell dels nens, a més a més, ha baixat moltíssim: Turquia ha caigut molts llocs en l’informe PISA a causa de les polítiques de l’actual Govern», explica aquesta antiga professora d’escola.

Kaya considera que Erdogan fa tot això amb el propòsit de crear, en un futur, una nova generació de turcs musulmans, per als quals la religió no sigui una cosa personal sinó una forma d’entendre la vida: una generació de turcs, en definitiva, com Erdogan. «És la seva 'vendetta' personal contra la Turquia laica», afirma.

Creient en un país laic

Quan Erdogan –nascut el 1954– va anar a escola, ser molt creient, a Turquia, era un problema. Fill d’una família humil, conservadora i religiosa, emigrada a Istanbul a mitjans de segle XX, l’actual president turc va cursar els estudis en una escola islàmica; en una època en la qual fer-ho significava tenir molts problemes per, després, aconseguir trobar feina: un estigma.

Les elits d’aquella Turquia laica i occidentalitzada, els seguidors d’Atatürk, menyspreaven els creients, i van idear un sistema –a través d’eleccions però també a base de diversos cops d’estat– pel qual el poder sempre estigués a les seves pròpies mans. No seria fins al 2003, quan Erdogan va arribar a ser primer ministre –80 anys després del naixement de Turquia–, que l’islamisme es consolidaria definitivament en el poder.

Notícies relacionades

«L’AKP està intentant reduir la importància d’Atatürk per donar-la a la religió. Consideren que el fet que els nens aprenguin el pensament d’Atatürk és perillós. Des de la nostra associació mirem d’explicar als pares com d’equivocat és això, però no hi ha alternativa: amb prou feines hi queden escoles laiques. L’única solució, creiem, és que canviï el Govern», diu i gairebé desitja Gülsün Kaya.

Però és una mica complicat: Mustafà Kemal Atatürk va estar 15 anys governant Turquia i va tenir prou temps per modelar el país al seu gust. Recep Tayyip Erdogan ja 14; i té pensat continuar en el poder uns quants més.