FI A 5 ANYS DE SEGREST A L'AFGANISTAN

L'exostatge Joshua Boyle revela que els talibans van matar la seva filla i van violar la seva dona

La família alliberada vol que els seus tres fills "supervivents" puguin recuperar la seva infància al Canadà

HO (AFP)

L'exostatge Joshua Boyle revela que els talibans van matar la seva filla i van violar la seva dona
L'exostatge Joshua Boyle revela que els talibans van matar la seva filla i van violar la seva dona

/

2
Es llegeix en minuts

La família del canadenc Joshua Boyle i de la nord-americana Caitlan Colemanalliberada després de cinc anys de segrest a l'Afganistan, ha aterrat aquesta matinada a Toronto i així que hi ha arribat, Boyle ha donat detalls del calvari viscut. L'exostatge ha explicat que els talibans van matar la seva filla, un dels quatre fills que la parella va tenir en captivitat, i van violar la seva dona.

"L'estupidesa i la maldat de la xarxa Haqqani (integristes aliats dels talibans) segrestant un pelegrí i la seva dona embarassada arribats a l'Afganistan per ajudar els pobles de regions controlades pels talibans només ha sigut superada per l'estupidesa i la maldat d'autoritzar la mort de la meva filla Boyle pel meu rebuig a una oferta que aquests criminals m'havien fet", ha explicat Boyle.

Gairebé a punt de plorar, Boyle ha llegit un comunicat davant els mitjans que l'esperaven en què també ha explicat com pel seu rebuig a aquesta proposta dels talibans -proposta que no ha detallat en què consistia-, aquests van violar la seva dona, "no en una acció solitària", sinó que va ser "supervisada pel comandant de Haqqani Abu Hajar". Aquests fets van passar durant el seu captiveri, el 2014, dos anys després que fossin segrestats. 

De cara a la seva recuperació i reintegració en el que era la seva vida abans del segrest, Boyle ha expressat la seva confiança que podrà "construir un santuari segur" que els seus tres fills "supervivents" puguin anomenar "llar". "Desitjo que puguin recuperar part de la infància que han perdut", ha assenyalat.

Viatge per ajudar minories

Sobre el seu viatge a l'Afganistan, amb la seva dona embarassada el 2012, Boyle ha dit que el va emprendre per ajudar "la minoria més menyspreada del món". "Aquests pobles que viuen en zones remotes controlades pels talibans a l'Afganistan, on cap oenagé, cap treballador humanitari ni cap govern han aconseguit portar l'ajuda necessària", ha apuntat.

Joshua Boyle i Caitlan Coleman, casats el 2011, van ser segrestats pels talibans poc després d'arribar a l'Afganistan, el 2012, i després van ser traslladats al Pakistan sota la vigilància de la xarxa Haqqani. La família ha sigut alliberada en una operació de les forces pakistaneses després de rebre informació clau de la intel·ligència nord-americana. 

Cap investigació

Boyle ha rebutjat, en contra del que han publicat alguns mitjans, que rebutgés ser acompanyat per les forces nord-americanes als EUA. Ha explicat que es volia retrobar amb la seva família al Canadà. Els seus pares viuen a 80 quilòmetre d'Ottawa.

Notícies relacionades

Abans de viatjar a l'Afganistan, Boyle s'havia implicat en la defensa d'Omar Khadr, un canadenc de 15 anys detingut el 2002 a l'Afganistan i empresonat a la base de Guantánamo abans de ser transferit i alliberat al Canadà. El 2009, Boyle es va casar amb la germana de Khadr, Zaynab Khadr.

El Govern del Canadà ha celebrat "el retorn tan esperat" de la família Boyle-Coleman. "El Canadà ha tingut un paper actiu a tots els nivells en aquest cas i el continuarà tenint ara que ja són a casa", ha assenyalat el Ministeri d'Exteriors canadenc. La seva màxima responsable, la ministra Cryistia Frelland, ha assegurat que Boyle "no és objecte de cap investigació" al Canadà.