PRÒXIM ORIENT

Els palestins firmen al Caire un acord de reconciliació

La formació que dirigeix el president Abbàs i el moviment islamista Hamàs segellen el pacte per acabar amb la divisió entre Cisjordània i Gaza

zentauroepp40511207 fatah s azam al ahmad  r and saleh al aruri  l  of hamas sig171012184853

zentauroepp40511207 fatah s azam al ahmad r and saleh al aruri l of hamas sig171012184853 / KHALED DESOUKI

2
Es llegeix en minuts
Montserrat Radigales
Montserrat Radigales

Periodista

ver +

Aquesta vegada sembla que va de debò. Les dues principals forces polítiques palestines, Fatah, que lidera el president palestí, Mahmud Abbàs, i que governa Cisjordània, i el moviment islamista Hamàs, que governa Gaza, han firmat aquest dijous al Caire l'enèsim acord de reconciliació per posar fi a la divisió entre els dos territoris. Van firmar un acord similar el maig del 2011, però mai van arribar a posar-lo en pràctica. Ho van tornar a intentar el 2014, sense millor èxit.

La diferència ara és que el contingut de l'acord és més concret i té data d'aplicació concreta. L'1 de desembre ha sigut fixat com a data límit perquè l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) que presideix Abbàs assumeixi tots els poders a Gaza.

Hamàs, que controlava la franja des del 2007, cedeix no només el control administratiu sinó també l'estratègic pas fronterer de Rafah, que Egipte manté ara tancat gran part de l'any. L'acord, que igual que el 2011 s'ha pactat amb la mediació del Caire, permetrà, suposadament, obrir-lo i donar un baló d'oxigen a la franja, que comptaria així amb una única sortida a l'exterior ja que totes les altres fronteres estan tancades pel bloqueig d'Israel.

La seguretat

El moviment islamista també entregarà els aparells de seguretat, encara que alguns aspectes estan per clarificar. L'acord encara no s'ha fet públic i queden alguns serrells per tancar, així com les mesures per aplicar-lo. Fonts del Govern israelià van advocar pel desarmament de Hamàs a més d'exigir que l'eventual Govern d'unitat palestina reconegui Israel. "Qualsevol reconciliació entre l'ANP i Hamàs ha d'incloure el compromís de respectar els acords internacionals i les condicions del Quartet (EUA, Rússia, l'ONU i la UE), començant pel reconeixement d'Israel i el desarmament de Hamàs".

Egipte ha convidat "totes les faccions palestines" a reunir-se el 21 de novembre al Caire per ampliar el procés de reconciliació.

Milers de palestins van sortir ahir al carrer a Gaza per celebrar la reconciliació. Diversos cotxes feien sonar a través d'altaveus cançons patriòtiques, molts ciutadans ballaven i s'abraçaven, i molts altres portaven banderes palestines i egípcies.

El pacte, que va ser firmat al Caire el 2011 (i que ara ha sigut ampliat), incloïa la formació d'un Govern d'unitat i la convocatòria d'eleccions generals.

El dia 11 de setembre, van començar les converses amb els responsables egipcis i aquest diàleg va permetre setmanes després el retorn del Govern de l'ANP a Gaza.

L'aïllament de Hamàs

Molts analistes creuen que aquesta vegada l'acord té moltes més possibilitats de fer-se efectiu que els anteriors, en bona mesura perquè l'aïllament polític de Hamàs i les seves dificultats financeres l'han empès a adoptar una actitud més pragmàtica. El moviment islamista no s'ha salvat dels efectes de la disputa diplomàtica que enfronta Qatar, el seu principal donant i padrí, amb l'Aràbia Saudita i els seus aliats.

"Aquesta vegada estem decidits, hem obert la porta a la reconciliació", ha assegurat aquest dijous Saleh Aruri, cap de la delegació de Hamàs en les negociacions.

Notícies relacionades

"El que s'ha acordat avui enforteix i accelera els passos cap a la fi de la divisió i la restauració de la unitat del poble palestí, la seva terra i les seves institucions", ha afirmat Abbàs. Algunes informacions apunten a una visita del president palestí a Gaza en les pròximes setmanes. Seria la primera en 10 anys.

Hamàs governava Gaza en solitari des que el juny del 2007 va expulsar l'ANP de Gaza després d'una breu guerra civil. El 2006 Hamàs havia guanyat les eleccions i el moviment islamista havia format amb Fatah un Govern d'unitat que a penes va durar uns mesos.