TRAGÈDIA AL SUD-EST ASIÀTIC

L'ONU adverteix d'una nova onada de refugiats rohingyes cap a Bangla Desh

Més d'11.000 persones d'aquesta minoria musulmana han creuat en un dia la frontera des de Birmània

L'OMS emprèn una massiva campanya de vacunació contra el còlera als camps de desplaçats

mbenach40476809 shah porir dwip island  bangladesh   october 9   editors not171010101229

mbenach40476809 shah porir dwip island bangladesh october 9 editors not171010101229 / Paula Bronstein

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Les autoritats de Bangla Desh han advertit que més d'11.000 refugiats rohingyes van travessar aquest dilluns la frontera des de Birmània, un sobtat augment que ha posat en alerta les organitzacions humanitàries, segons ha explicat l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR).

Més de mig milió de rohingyes han fugit de la persecució a Birmània des que el 25 d'agost els atacs insurgents contra l'Exèrcit van provocar una violenta repressió governamental, però la xifra s'havia estabilitzat al voltant de 2.000 refugiats diaris la setmana passada. “Hem tornat a una situació d'alerta completa pel que fa a desplaçaments. És un gran increment veure 11.000 [refugiats], ha avisat aquest dimarts Adrian Edwards, portaveu d'ACNUR, des de la seva seu a Ginebra.

“És clar que hem d'estar preparats per a més arribades. L'ACNUR està treballant amb les autoritats bangladeshianes en un centre de trànsit per afrontar un potencial increment de refugiats en els pròxims dies”, ha assenyalat Edwards.

Molts d'aquests refugiats provenen de l'àrea de Buthidaung, a l'estat birmà del nord de Rajine. “Alguns han dit que havien fugit d'incendis i assassinats a casa seva; un nen va ser vist amb un gran tall al coll”, ha explicat el portaveu d'ACNUR. “No sabem en aquests moments el que està impulsant això [l'afluència de nous refugiats]”, ha afegit Edwards. “Alguns van fugir de casa seva fa diversos dies i en alguns casos fa dues setmanes, així que es van traslladar cap a la frontera abans de travessar-la”.

Vacunes contra el còlera

Mentrestant, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha començat a distribuir 900.000 dosi de vacunes contra el còlera als campaments de refugiats rohingya, incloent-hi 650.000 en una campanya inicial a la qual seguirà una altra de posterior a partir del 31 d'octubre, destinada a 250.000 nens d'entre un i cinc anys, ha informat l'OMS.

Els metges de dues clíniques han explicat a Reuters que s'han produït diversos casos de pacients amb símptomes de còlera, una virulenta diarrea que pot arribar a matar una persona en 36 hores si no es tracta adequadament. Per ara, no obstant, no s'ha detectat la malaltia en les anàlisis realitzades, encara que els centres mèdics diuen estar esperant els resultats d'algunes mostres remeses la setmana passada.

“Hi ha un clar risc de còlera”, ha afirmat el doctor N. Paraniethabrab, representant de l'OMS a Bangla Desh. “Els casos esporàdics són inevitables, però no estem esperant un brot greu com el del Iemen”, ha precisat.

Naufragi mortal

La tragèdia dels rohingyes, minoria ètnica musulmana formada per més d'un milió de persones a qui Birmània no reconeix la ciutadania, augmenta cada dia que passa. En la seva desesperada fugida, molts han trobat la mort. Aquest dimarts s'ha conegut l'últim balanç de víctimes del naufragi d'una embarcació que en traslladava alguns per un riu de Bangla Desh: 14 morts, entre ells 11 nens, segons informa el diari local The Daily Star.

Mainuddin Jan, oficial de la Policia del subdistricte de Teknaf, on aquest diumenge es va registrar l'enfonsament, ha explicat que l'embarcació va bolcar a causa de l'estat de les aigües al riu Naf. Així mateix, ha detallat que de moment han sigut recuperats els cossos d'11 nens, un home de 70 anys i dues dones de 20 i 60 anys.

El 28 de setembre, un altre vaixell amb 80 refugiats va bolcar en aquella mateixa regió i 17 van sobreviure. Es va poder confirmar la mort de 23 més i la resta estan desapareguts. El 6 del mateix mes van ser recuperats 46 cadàvers després d'un altre sinistre d'una embarcació en les aigües que separen Bangla Desh de Birmània, inclosos els de 19 nens, 18 dones i 9 homes.

Neteja ètnica

Notícies relacionades

Fins ara, uns 509.000 rohingyes han arribat a Bangla Desh fugint de l'estat de Rajine, després que una sèrie d'atacs per part de milicians d'aquesta comunitat contra controls de seguretat birmans desencadenessin una operació militar a gran escala que ha deixat almenys 400 morts. Aquesta operació ha sigut denunciada per l'ONU com a "neteja ètnica".

Bangla Desh i la immensa majoria de la comunitat internacional han reclamat a Birmània que aculli de nou els rohingyes que han fugit del país, i la líder 'de facto' birmana, Aung San Suu Kyi, s'ha mostrat disposada a iniciar un procés de verificació, si bé els termes no estan clars.