ESCALADA DE TENSIÓ

Trump i Kim Jong-un, en guerra altre cop

Trump adverteix que "només funcionarà una cosa" amb Corea del Nord

El líder nord-coreà respon amb una alabança al seu "valuós" programa nuclear

monmartinez40460433 topshot   us president donald trump boards air force one at 171008174550

monmartinez40460433 topshot us president donald trump boards air force one at 171008174550 / BRENDAN SMIALOWSKI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L’escalada de tensió, de moment dialèctica, no s’atura. El president dels EUA, Donald Trump, i el seu homòleg de Corea del Nord, Kim Jong-un, tornen a estar enfrontats. El líder nord-americà va afirmar ahir que «només funcionarà una cosa» per fer front a les amenaces de Pyongyang, a l’insistir que, en la seva opinió, anys de diàleg amb el règim nord-coreà no han servit de res. El nord-coreà, per la seva banda, poc després, va alabar que el seu país segueixi desenvolupant el seu «valuós» programa nuclear «per defensar la seva sobirania de les amenaces nuclears dels EUA».

«Presidents i les seves administracions han estat parlant amb Corea del Nord durant 25 anys, els acords assolits i les quantitats massives de diners pagats no han funcionat», va comentar Trump al seu compte de Twitter. Segons el president, els acords amb Corea del Nord han sigut «violats abans que la tinta estigués seca» i els negociadors nord-americans han sigut «enganyats».

«¡Ho sento, però només funcionarà una cosa!», va sentenciar Trump sense especificar si es refereix a portar a terme una acció militar contra el règim de Pyongyang, cosa que ha dit moltes vegades que no descarta. Una mica més tard, Trump va ser preguntat sobre què pensa fer amb Corea del Nord i només va respondre: «Ho esbrinaran molt aviat».

«Ja ho descobriran»

Els missatges de Trump es produeixen, a més a més, només dos dies més tard que, després d’una reunió amb alts càrrecs militars a la Casa Blanca, el president suggerís que aquell moment representava «la calma abans de la tempesta». Al ser pressionat pels periodistes aquell dia i l’endemà sobre el significat del seu comentari, Trump es va limitar a dir: «Ja ho descobriran». Durant el seu discurs del mes passat davant l’Assemblea General de l’ONU, Trump va amenaçar de «destruir totalment» Corea del Nord si continuava amb les seves provocacions.

Promoció de la germana del líder

La resposta de Pyongyang no es va fer esperar. Corea del Nord celebra ben aviat dos importants aniversaris per al règim. En aquest context, Kim Jong-un ha qualificat de «totalment encertada» la seva política d’apostar de manera simultània pel desenvolupament de l’economia i del seu arsenal nuclear.

Notícies relacionades

El líder nord-coreà va fer aquests comentaris en una reunió plenària del poderós Comitè Central del Partit dels Treballadors de Corea, que va abordar la situació del país i va aprovar alguns nomenaments d'alt rang. La germana petita del líder nord-coreà, Kim Jo-jong, va ser elegida recentment membre del politburó del Comitè permanent del Partit. Els analistes veuen aquest nomenament com un altre senyal que aquesta dona d’uns 30 anys està guanyant cada vegada més poder i presència en l’hermètic règim nord-coreà.

«Les armes nuclears de la República Popular Democràtica de Corea són un valuós fruit de la sanguinària lluita del seu poble per defensar el destí i la sobirania del país de les prolongades amenaces nuclears dels imperialistes nord-americans», va assenyalar Kim Jong-un durant la reunió.