ASSASSINAT DEL GERMÀ DEL LÍDER NORD-COREÀ

Les acusades de la mort de Kim Jong-nam tenien rastres de verí a la roba

Un expert en armes químiques declara en el judici a Malàisia que es va detectar l'agent neurotòxic VX a la indumentària de les dues dones

zentauroepp40395158 indonesian siti aisyah who is on trial for the killing of ki171005104603

zentauroepp40395158 indonesian siti aisyah who is on trial for the killing of ki171005104603 / LAI SENG SIN

2
Es llegeix en minuts
Efe / Bangkok

Les dues acusades d'enverinar Kim Jong-nam, germà del líder nord-coreà, Kim Jong-un, tenien rastres a la roba de l'agent neurotòxic VX, ha declarat aquest dijous durant el judici a totes dues el cap del departament químic de Malàisia.

Raja Subramaniam, director del Centre d'Armes Químiques del país, ha assenyalat que van detectar rastres degradats de VX a les samarretes de les acusades, la indonèsia Siti Aisyah i la vietnamita Doan Thi Houng, úniques detingudes pel crim.

El testimoni de l'expert s'ha produït en la quarta vista del procés, que s'allargarà almenys fins a finals de novembre i en què la fiscalia cridarà a declarar més de 100 testimonis amb qui pretén provar la "intenció de matar" de les dones, informa el diari 'The Straits Times'.

Les dues imputades es van declarar "no culpables" durant l'obertura del judici dilluns i si fossin condemnades afrontarien la pena capital.

Arma de destrucció massiva

El VX és un líquid oliós incolor, sense olor ni gust, que triga a evaporar-se, ataca el sistema nerviós i causa la mort. Està considerat per l'ONU com una arma de destrucció massiva i la seva producció i emmagatzematge van ser prohibits el 1993.

El 13 de febrer, Kim es disposava a viatjar a Macau, on residia a l'exili, quan dues dones el van assaltar a la terminal de sortides de l'aeroport de Kuala Lumpur i li van fregar la cara amb el verí.

L'autòpsia duta a terme per forenses malaisis va determinar que el cadàver contenia residus del citat tòxic als ulls, l'orina i la sang, i també als objectes personals de la víctima.

Tant Doan com Aisyah van assegurar durant els interrogatoris amb la Policia que es pensaven que participaven en una broma per a un programa de televisió i que el líquid utilitzat era oli per a nadons.

Sense símptomes

La defensa qüestiona l'exposició al VX per part de les acusades, ja que ni elles ni les persones que van tenir contacte directe amb el cos contaminat de la víctima van tenir símptomes d'enverinament.

Les dues dones van declarar a les autoritats que un grup de quatre homes, que presumptament van orquestrar l'incident, els van pagar uns 80 dòlars a cadascuna per participar en el muntatge.

Aquests homes, que la Policia va identificar com a nord-coreans, van sortir del país el mateix dia de l'assassinat i es troben en parador desconegut.

El tribunal ha rebutjat publicar les identitats i les nacionalitats d'aquestes quatre persones, també acusades per l'assassinat.

Els serveis d'intel·ligència de Corea del Sud i els EUA van atribuir el crim a agents nord-coreans.

El passaport

Pyongyang sosté que Kim va morir d'un atac cardíac i acusa les autoritats malàisies de conspirar amb els seus enemics, alhora que insisteix a identificar la víctima com a Kim Chol, el nom que figurava al passaport amb què viatjava.

Kim Jong-nam va néixer el 1971 de la relació entre "l'estimat líder" nord-coreà, Kim Jong-il, i la seva primera concubina, l'actriu Song Hye-rim.

Notícies relacionades

El seu germà Kim Jong-un, actual mandatari de Corea del Nord, va néixer el 1984 del mateix pare i la seva última consort, Ko Yong-hui.

El germà gran va ser considerat al seu dia com el més ben posicionat per heretar la màxima institució del règim, però va caure en desgràcia el 2001 i des de l'estranger va atraure l'atenció per criticar Pyongyang i el seu sistema de successió hereditari.