TENSIÓ ENTRE ELS CONSERVADORS

El congrés 'tory' posa contra les cordes May

La primera ministra britànica assisteix a la conferència anual dels conservadors a Manchester enmig d'un ambient de linxament i en una guerra interna per substituir-la en el càrrec

zentauroepp40368223 security personel  r  keep watch as britain s prime minister171001142337

zentauroepp40368223 security personel r keep watch as britain s prime minister171001142337 / OLI SCARFF

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els conservadors britànics van començar ahir diumenge una altra de les seves conferències anuals, «lluitant entre si com rates dins d’un sac». Una descripció tan gràfica com encertada del comentarista polític de la BBC, Andrew Marr, mentre entrevistava, en un influent programa de la televisió, la primera ministra. Theresa May, acorralada i sense recursos, va encertar a confirmar que el Govern està treballant en un pla per si les negociacions del 'brexit' acaben sense acord. Aquesta possibilitat no està descartada.

En la conferència de Manchester l’ambient és de linxament polític. Fins dimecres, cada figura del Govern mirarà d’apuntar-se l’èxit en la guerra civil que van lliurar tothom contra tothom. Cadascú intentarà defensar els seus interessos en la carrera per enderrocar i suplantar l’actual líder.

Aquest és el primer congrés després que els 'tories' van perdre la majoria al mes de juny. Unes eleccions que voluntàriament i gratuïtament va convocar May. Ara ha arribat la revenja. «May lliura una batalla per sobreviure mentre els 'tories' esmolen els ganivets», apuntava el dominical 'The Observer', tot constatant «la desesperació creixent» de la primera ministra. 

Fins i tot la reina Isabel II n’estaria farta. El 'Sunday Times' citava fonts de palau, que acusen una May «trencada», d’haver «enganyat» la reina, quan va anar a veure-la el dia dels resultats de l’elecció i li va assegurar que podia formar govern, sense haver tancat el qüestionat pacte amb els unionistes, que encara trigaria 17 dies a aconseguir-se. 

Jonhson, favorit

Les bases també l’han desnonat. Qualsevol rastre de confiança en la seva gestió es va evaporar després de l’error de l’elecció i davant la incapacitat de reaccionar en la tragèdia de l’incendi de la torre de Grenfell. La majoria dels militants, segons l’enquesta publicada el cap de setmana passat, volen que se’n vagi. El seu obert rival, el més que qüestionable Boris Johnson, creu que ho farà en menys d’un any.  Els esdeveniments es poden precipitar, amb el titular d’Afers Exteriors conspirant obertament contra la primera ministra. Un últim sondeig entre els membres del partit el col·loca com a favorit. El 23% el voldria veure com a pròxim líder i al capdavant del país. Al juliol, en un sondeig semblant, Johnson ocupava la quarta plaça entre els aspirants al lideratge.

Els militants semblen recompensar la deslleialtat i l’oportunisme del cap de la diplomàcia britànica.  May no el va poder cessar, com era el més obvi, quan fa dues setmanes Johnson va publicar el seu pla per al brexit, en què marcava els límits inacceptables per al Regne Unit en la negociació amb Brussel·les. L’article al 'Daily Telegraph' va aparèixer pocs dies abans que la primera ministra mirés de desbloquejar les discussions amb un discurs a Florència.

Notícies relacionades

Johnson va tornar a la càrrega el cap de setmana, just abans de l’inici de la conferència, repetint les seves quatre exigències, aquesta vegada al diari 'The Sun'. Abanderat del 'brexit' dur, al costat oposat del ring, el ministre de Finances, Philip Hammond, tem que una sortida brusca danyi molt seriosament l’economia britànica. «Hi ha a l’horitzó un xoc al Govern sobre quan i com el Regne Unit ha de trencar els seus vincles amb la unió duanera», indica el 'Financial Times'. 

L’Executiu britànic no es posa d’acord sobre la sortida malgrat que May segueix clamant que «el Gabinet està unit» i Johnson recolza els seus plans. L’oposició espera confiada. En la recent conferència laborista, Jeremy Corbyn va dir: «Tinc un missatge per al govern: posin-se d’acord o deixin la plaça lliure».