Entra en vigor la treva armada entre el Govern i la guerrilla de l'ELN a Colòmbia

L'alto el foc regirà fins a principis de gener i pot contribuir a l'abandonament definitiu de les armes de l'última guerrilla colombiana en actiu

zentauroepp1933368 colombian rebels walk in their jungle camp in the antioquia 170930181404

zentauroepp1933368 colombian rebels walk in their jungle camp in the antioquia 170930181404 / ALBEIRO LOPERA

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Colòmbia espera que aquesta mitjanit comenci a obrir-se de manera definitiva una de les portes pendents de la pacificació. A aquella hora entrarà en vigor el cessament el foc acordat entre el Govern i l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN), l’última guerrilla activa en un país que vol deixar enrere les marques quotidianes de la violència política.

El pacte va ser forjat a Quito amb anades i vingudes i regirà fins al 9 de gener de l’any que ve. Abans que s’acabi, s’estudiarà la possibilitat d’allargar-lo, entre altres raons, per no enterbolir el procés electoral en què el tema de la pau pesarà molt. Els analistes insisteixen que això dependrà del compliment dels compromisos prèviament adquirits per les parts.

Millorar les condicions

Notícies relacionades

La insurgència suspendrà durant aquests mesos els segrestos, el reclutament de menors i els sabotatges contra els oleoductes. A més a més, han de contribuir al desminat. Si bé l’Estat no es retirarà de les zones de conflicte, redoblarà els seus esforços per protegir els líders socials i defensors de drets humans. Aquest any n’han caigut més de 80 en mans de narcotraficants i paramilitars d’ultradreta.

Les autoritats han assumit al seu torn l’obligació de millorar les condicions carceràries dels integrants de la guerrilla que compleixen condemnes i han promogut lleis que despenalitzin la protesta social. A diferència de les negociacions de pau amb les FARC que van derivar en l’abandonament de les armes i la conversió de la insurgència en partit polític, l’acord a què s’ha arribat amb l’ELN és amb prou feines l’inici d’un camí que pot portar en aquesta mateixa direcció. Però això requerirà temps i paciència. Dependrà també del fet que la dreta que lidera l’expresident Álvaro Uribe no torni al poder. 

Temes:

Colòmbia