DRETS HUMANS

Les prohibicions que segueixen vigents a l'Aràbia Saudita

El codi penal de la rica monarquia del Golf, un dels més estrictes del món, prohibeix beure alcohol, l'homosexualitat i l'adulteri, entre moltes altres qüestions

mbenach40307615 a saudi woman walks near car down a street in the saudi capi170927164313

mbenach40307615 a saudi woman walks near car down a street in the saudi capi170927164313 / FAYEZ NURELDINE

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Les dones saudites, a partir d'ara, podran conduir, però no podran fer gaire cosa més. L'Aràbia Saudita, l'únic país del món que fins ara prohibia a les dones asseure's davant del volant, té un sistema de tutela en què elles no poden fer gairebé res sense el consentiment d'homes de la seva família.

Una dona, per exemple, no es pot sotmetre a una intervenció mèdica sense el permís d'un home, no pot sortir del país sense el permís d'un home, no es pot casar -i canviar, per tant, de tutor- sense el permís d'un home, i no pot deixar de tenir un tutor si no és amb el permís, una altra vegada, d'un home. Pot treballar, això sí, però l'empresa que la contracti demanarà el permís del seu tutor.

A més, a les dones no se'ls permet caminar soles pel carrer, ni barrejar-se amb homes que no siguin de la seva família. En cas de fer-ho poden acabar a la presó. I tampoc, és clar, es poden vestir com vulguin: tant si són musulmanes com si no, les dones han de vestir l'abaia, que els cobreix tot el cos, i tapar-se els cabells amb el hijab. El codi de vestimenta del regne de l'Aràbia Saudita requereix que les dones es tapin del cap a peus. Ensenyar el cos, segons ells, és impúdic.

Religió estatal

Tots aquests codis de conducta responen a una doctrina, el wahhabisme. Aquesta forma d'entendre l'islam, nascuda al segle XVIII a l'Aràbia Saudita, considera que existeix un islam correcte, i aquest és el que va dictar el profeta Mahoma quan va viure, al segle VII, a les ciutats de la Meca i Medina. Segons el wahhabisme, que es va aliar amb la dinastia dels Saüd per formar la monarquia que és ara l'Aràbia Saudita -el nom ve del seu cognom-, un bon musulmà ha de viure com van viure Mahoma i els seus seguidors fa 1.300 anys.

"Aquesta doctrina desitja restaurar un califat fantasiós centrat en el desert, i acaba traduint-se en un odi obsessiu a l'art, el cos i la llibertat. L'Aràbia Saudita és un Daesh que ho ha aconseguit i que, a més, disposa d'un complex religios industrial per expandir la seva forma d'entendre la seva religió", va escriure, a ‘The New York Times’, l'assagista algerià Kamel Daoud, que fa referència a la gran quantitat d'escoles alcoràniques i mesquites wahhabites repartides tant pels països de majoria musulmana com per Europa.

Com que els saudites consideren que la seva forma d'entendre l'islam és la més pura i correcta, es gasten quantitats de diners i esforços a expandir-la tan lluny com sigui possible. Així guanyen poder d'influència a l'exterior.

Blasfèmies i heretges

Però hi ha més coses: a l'Aràbia Saudita està prohibit mostrar la teva religió en públic si aquesta no és l'islam sunnita. El Govern considera que tota mostra religiosa que no sigui la correcta -la seva- només busca incitar a la conversió.

Notícies relacionades

I això afecta, a més dels seguidors d'altres confessions, els musulmans xiïtes saudites, que són entre un 10% i un 15% dels ciutadans del país. A ells només se'ls permet practicar la seva religió tancats a casa, si és possible amb les finestres tancades i sense alçar la veu. Molts dels que ho han intentat, que han volgut defensar la seva forma d'entendre l'islam, han sigut empresonats o condemnats a mort. Encara que també siguin musulmans, una ciutadana saudita sunnita, l'altra branca de l'islam, de la qual forma part el wahhabisme, té prohibit casar-se amb ells.

Però també hi ha restriccions per als turistes. Beure alcohol, menjar porc o veure pornografia, entre altres qüestions, estan penats amb presó o fuetades. Ser homosexual o adúlter, a més, no solament no està permès, sinó que, segons el seu codi penal, si comets aquests "crims", et mereixes la pena de mort. Però hi ha matisos: si ets home i tens sexe sense estar casat, no et mereixes la mort, però sí 100 fuetades.