Tensió entre Washington i Pyongyang

Corea del Nord acusa Trump de declarar-li la guerra

El ministre d'Exteriors de Kim Jong-un s'atribueix el dret a abatre avions dels EUA fins i tot fora del seu espai aeri

monmartinez40281056 north korea s foreign minister ri yong ho  center  followed 170925191532

monmartinez40281056 north korea s foreign minister ri yong ho center followed 170925191532 / Richard Drew

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L'escalada de tensió retòrica entre Corea del Nord i els Estats Units segueix sumant capítols i reduint cada vegada més el marge d'esperança d'evitar un conflicte que no sigui només verbal. Aquest dilluns, a Nova York, el ministre d'Afers Exteriors de Kim Jong-un, Ri Yong-ho, ha definit comentaris recents del president nord-americà, Donald Trump, de "declaració de guerra". I, a través del canceller, Pyongyang s'ha arrogat "tot el dret de prendre mesures en resposta", entre les quals Ri ha esmentat "el dret d'abatre bombarders estratègics dels EUA fins i tot quan no són dins de l'espai aeri delimitat del nostre país".

Dissabte bombarders B-1B caces F-15C de la Força Aèria nord-americana van volar a prop de la costa nord-coreana sobre aigües al nord de la zona desmilitaritzada que separa les dues Corees. Es tracta de la incursió més al nord a la península que els EUA han portat a terme al segle XXI, segons ha reconegut el Pentàgon. I les declaracions de Ri posen directament futurs vols similars a la diana.

El mateix Kim Jong-un ja havia acusat Trump de fer "la declaració de guerra més ferotge de la història" en el discurs que el mandatari nord-americà va fer dimarts passat davant l'Assemblea de les Nacions Unides, en què Trump va oblidar qualsevol to diplomàtic al mostrar-se disposat a "destruir totalment" Corea del Nord. I Ri ha sumat a la llista de provocacions paraules que Trump va llançar el cap de setmana, quan a Twitter va dir que els líders coreans "no estaran al voltant gaire més temps".

Notícies relacionades

"Com que això ve d'algú que ocupa la presidència dels EUA és clarament una declaració de guerra", ha dit el ministre coreà, que en la seva intervenció davant de l'ONU dissabte va revelar que Pyongyang estava contemplant la detonació d'una bomba d'hidrogen al Pacífic.

Les amenaces d'accions militars per les dues parts i noves proves nuclears per part de Corea del Nord disparen el risc real de confrontació, més enllà dels intercanvis d'insults. I hi ha hagut una autèntic diluvi de desqualificacions. Trump a l'ONU va tornar a menysprear Kim Jong-un com a "rocket man" (home coet), i després va rebaixar encara més el qualificatiu al parlar d'“homenet”. Kim, per la seva banda, ha qualificat el líder nord-americà de "vell xaruc", "mafiós encantat de jugar amb foc" i "gos espantat".