UNA NEGOCIACIÓ DIFÍCIL

May advoca per dos anys de transició amb la UE després del 'brexit'

La primera ministra ha convocat un consell extraordinari de ministres per acabar amb les divisions internes

zentauroepp39258236 britain s prime minister theresa may waits to answer a quest170711202849

zentauroepp39258236 britain s prime minister theresa may waits to answer a quest170711202849 / MATT DUNHAM

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May podria proposar un període transitori de dos anys amb la Unió Europea després del ‘brexit’ en el discurs que pronunciarà divendres a Florència. També s'espera que la primera ministra britànica faci una oferta econòmica,"oberta i generosa", segons la BBC, als 27 països membres. May revelarà els esperats detalls de la seva proposta, amb els quals espera desbloquejar les negociacions de sortida del Regne Unit de la UE. Però ningú s'ha de fer il·lusions, no obstant, sobre una futura entesa cordial en la ruptura. El cap negociador per a la Unió europea, Michel Barnier, va advertir a Roma que el divorci serà, "dolorós, difícil i costós". Barnier va subratllar que encara existeixen "grans incerteses" i demana als britànics propostes concretes "des de la setmana que ve". 

Els membres del Govern de May van obtenir dijous al matí una còpia de l'esborrany del discurs, només mitja hora abans de la celebració del consell de ministres en què va ser debatut. La reunió, que va durar dues hores i mitja i de la qual, en contra del que és habitual, no es van oferir detalls, pretenia buscar un consens i ser una mostra d'unitat del Gabinet en un moment crucial de les negociacions i després d'una setmana turbulenta de divisions internes.

El ministre d'Exteriors, Boris Johnson, va llançar una ofensiva en defensa del ‘brexit’ dur i va intentar marcar el camí a seguir a May en el discurs. Fins i tot es va especular amb la possibilitat que Johnson dimitís si la primera ministra optava per una via més oberta i suau de ruptura. El conflicte sembla haver quedat, de moment, en suspens. Després del consell de ministres, Johnson va abandonar la residència oficial de Downing Street mà a mà amb el titular de Finances, Philip Hammond, el seu oponent i principal defensor d'un ‘brexit’ pactat, amb un període transitori que eviti crisis brusques en l'ocupació o pèrdues econòmiques.

La "factura del divorci"

Notícies relacionades

A Florència, May hauria de precisar per primera vegada la quantitat que el Regne Unit pagarà per la coneguda com a "factura del divorci". May oferirà possiblement garanties que cap país de la UE perdrà a causa dels canvis en els actuals pressupostos, a causa de la sortida del Regne Unit. El diari 'Financial Times' va avançar la quantitat de 20.000 milions d'euros per les obligacions pressupostàries fins al 2020. Aquesta quantitat també comprendria els dos anys posteriors de transició des de la sortida i és una cinquena part del que demanava Brussel·les.

D'acord amb el diari econòmic, un alt funcionari en les converses del ‘brexit’, Olly Robbins, que té línia directa amb May, hauria informat Alemanya d'aquest pagament. Els portaveus de la primera ministra van qualificar la informació d'"especulació". Els negociadors de la UE exigeixen tancar l'acord econòmic i solucionar el problema de la frontera a Irlanda i els drets dels europeus al Regne Unit, abans d'entrar a discutir la futura relació i els acords comercials després del ‘brexit’.