INVESTIGACIÓ ALS EUA

Facebook entregarà al Congrés els suposats anuncis de la propaganda russa

La decisió arriba setmanes després del tancament de 470 comptes falsos i "molt probablement originaris de Rússia"

mbenach40182398 file   in this april 12  2016  file photo  facebook ceo mark170921222215

mbenach40182398 file in this april 12 2016 file photo facebook ceo mark170921222215 / Eric Risberg

1
Es llegeix en minuts
R. M. F. / Washington

Facebook ha anunciat aquest dijous que entregarà als comitès del Congrés que investiguen la trama russa més de 3.000 anuncis publicats a la xarxa social des de falsos comptes russos que les autoritats vinculen amb el Kremlin. Els anuncis es van publicar entre el juny del 2015 i el maig del 2017, un període que coincideix en gran mesura amb l'última campanya presidencial als Estats Units, i encara que alguns es referien directament als candidats, la majoria giraven al voltant d'aspectes que divideixen la societat nord-americana, com l'homosexualitat, les armes, la immigració o la raça. La decisió arriba dues setmanes després que Facebook tanqués 470 comptes oberts per la Internet Research Agency, una entitat que els investigadors nord-americans vinculen al Govern de Vladímir Putin.

A principis de mes, la companyia que dirigeix Mark Zuckerberg va fer pública una investigació interna sobre l'ús de la xarxa social en les últimes eleccions nord-americanes. Facebook va concloure que havia publicat més de 3.000 anuncis, per valor de 100.000 dòlars, amb origen en uns 470 comptes pantalla. “La nostra anàlisi suggereix que aquests comptes i pàgines estaven lligats entre si i molt probablement procedien de Rússia”, ha afirmat en un comunicat.

Pressió dels legisladors

Notícies relacionades

Inicialment, la xarxa social va compartir algun d'aquests anuncis amb els comitès del Congrés que investiguen la ingerència del Kremlin, però no va voler entregar-los tota la documentació. Una situació que hauria canviat per la pressió que ha rebut les últimes setmanes dels legisladors i alguns sectors de la societat civil partidaris de la transparència, segons informa 'The New York Times'.

Entre els molts aspectes que investiga el Congrés i el fiscal especial nomenat pel Departament de Justícia per aclarir la ingerència russa en les últimes eleccions hi ha els esforços de propaganda per disseminar rumors, notícies falses i continguts controvertits.