CATÀSTROFE NATURAL

Un fort terratrèmol sacseja Mèxic

Almenys 150 persones, entre elles una vintena de nens, han mort a la capital i els estats de Morelos i Puebla

Els ciutadans terroritzats pel terratrèmol de 7,4 graus a Mèxic ocupen els carrers. / RONALDO SCHEMIDT-AFP / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Ciutat de Mèxic

Un fort terratrèmol, de magnitud 7,1 en l'escala de Richter, ha sacsejat aquest dimarts el centre de Mèxic. El servei sismològic nacional ha informat que el sisme ha tingut l'epicentre a 8 quilòmetres d'Atecingo, a l'estat de Puebla, però amb repercussió a la capital, Ciutat de Mèxic, situada a 120 quilòmetres. Almenys 150 persones han mort en diverses zones del país, entre elles una vintena de nens i la seva professora. Es dona la circumstància que el sisme s'ha produït el mateix dia que se celebra l'aniversari del devastador terratrèmol que va matar 10.000 persones a la Ciutat de Mèxic el 1985, fa 32 anys.

Els residents a Ciutat de Mèxic, que han protagonitzat escenes de pànic, han pogut notar com es movien els edificis i alguns testimonis i afectats ja parlen d'enderrocaments parcials als immobles. L'alcalde ha assegurat que hi ha persones entre la runa.

Els mitjans de comunicació locals informen que diversos edificis s'han incendiat, alguns d'ells amb persones al seu interior, després del sisme i hi ha molts cotxes destrossats per la runa despresa. També s'han reportat talls en el servei de subministrament elèctric i les línies telefòniques, així com fugues de gas.

El país encara s'està recuperant del potent terratrèmol d'una magnitud de 8,1 que va tenir lloc a principis de mes i en què van morir almenys 98 personesterratrèmol  magnitud8,1almenys 98 persones.

L'aeroport de Ciutat de Mèxic ha interromput tota la seva activitat. També el servei de metro, encara que de manera parcial. El president mexicà, Enrique Peña Nieto, vola de tornada a la capital i ha convocat el Comitè Nacional d'Emergències per avaluar la situació i coordinar accions.

"El Pla MX ha sigut activat", ha assenyalat el mandatari a través de la xarxa social Twitter, en què també ha explicat que tornava "immediatament a la Ciutat de Mèxic per atendre la situació pel sisme". Peña Nieto es dirigia a l'estat d'Oaxaca, al sud, quan es va registrar el moviment tel·lúric de magnitud 7,1 en l'escala de Richter.

El president ha anat al col·legi Enrique Rebsamen, un de la trentena d'edificis que s'han enfonsat a la capital. Almenys 20 nens i dos adults han mort en aquest centre escolar i 38 persones més (30 menors i 8 adults) estan desaparegudes. Més de 500 membres de l'Exèrcit i de la Secretaria de Marina, així com 200 de Protecció Civil, tracten de trobar supervivents entre les runes de l'escola, on 14 nens ja han sigut trets amb vida de la runa.

"El vaig sentir molt fort, érem al pis set i l'edifici es va moure molt", ha explicat a Efe l'oficinista Ivonne Solís, a Ciutat de Mèxic, que no va poder sortir de l'immoble on treballa fins que va acabar el terratrèmol. La noia, encara espantada, reflectia el sentiment general dels 20 milions d'habitants de l'àrea metropolitana de Ciutat de Mèxic, una de les metròpolis més poblades del món.

Notícies relacionades

Els mitjans de comunicació locals mostren imatges d'edificis parcialment destruïts a les cèntriques colònies Condesa, Roma i Del Valle, a Ciutat de Mèxic. Les activitats escolars han sigut suspeses fins a nou avís, igual que la sessió borsària de la capital, amb el principal objectiu de salvaguardar la seguretat. 

A l'estat central de Puebla s'informa de la caiguda de les torres de l'església de Cholula.