ALERTA MÀXIMA

L'huracà 'Maria' arriba a la categoria 5 i castiga amb força el Carib

El cicló provoca greus destrosses en edificis i infraestructures de Dominica, Martinica i Guadalupe

La potent tempesta s'aproxima a Puerto Rico amb vents màxims sostinguts de 260 quilòmetres per hora

Imatges de l’impacte de l’huracà ’Maria’ a l’arxipèlag francès de Guadeloupe / EFE

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Miami / San Juan

L'huracà ‘Maria’ ha confirmat els auguris i, després d'arribar a la categoria 5,  ha començat a castigar amb força les illes del Carib. La primera que l'ha patit ha sigut Dominica, que ha quedat devastada, segons les seves autoritats, que han llançat un crida desesperada. L'huracà, que també ha provocat greus danys a Guadeloupe Martinica, es dirigeix ara cap a Puerto Rico, on el governador local ha decretat l'estat d'emergència i ha demanat a la població que abandoni les seves llars i es refugiï en centres oficials.

Mitjans oficials de l'àrea del Carib han assenyalat que els fortíssims vents i pluges torrencials han començat a ocasionar inundacions, destrosses en els sistemes de subministrament d'energia i en general en les infraestructures. El primer ministre de Dominica, Roosevelt Skerrit, ha assegurat que, després del pas del ‘Maria’, els habitants d'aquesta illa "han perdut tot el que es podia perdre".

“Els informes inicials són d'una devastació generalitzada. Fins ara hem perdut tot el que els diners poden comprar i reemplaçar. La meva gran por al matí és que ens arribin notícies de greus lesions físiques i possibles morts com a resultat dels probables esllavissaments de terra provocats per les pluges persistents. Els vents s'han emportat els sostres de totes les persones amb què he pogut parlar. El sostre de la residència oficial ha sigut el primer que ha sortit volant", ha explicat Skerrit a la seva pàgina de Facebook.

A les xarxes socials han aparegut nombrosos vídeos que mostren la devastació provocada pel cicló en aquesta muntanyosa illa de 72.000 habitants, situada a l'est del Carib. El ‘Maria’ va tocar terra a Dominica dilluns a les 21.15 hora local amb vents de fins a 260 quilòmetres per hora com a huracà de categoria 5, la màxima a l'escala Saffir-Simpson. L'huracà va perdre una mica de força en el seu pas per l'illa i la seva categoria es va rebaixar a 4, però després es va tornar a reforçar i va recuperar la màxima categoria.

Pel que fa a Martinica, mitjans de la regió han indicat que les operacions de reconeixement de danys començaran en les pròximes hores. El pas del cicló per aquest territori francès hauria deixat almenys 50.000 cases sense servei d'electricitat i 10.000 sense subministrament d'aigua. Les notícies que arriben de Guadeloupe, també territori francès, indiquen que les fortes pluges i vents van causar greus inundacions, una caiguda d'arbres generalitzada i danys en infraestructures, encara que també s'haurà d'esperar per conèixer amb detall les conseqüències de l'impacte.

El cicló no fa afectar amb tanta força, segons detallen mitjans locals, les illes caribenyes de Saint Christopher i Nevis, encara que l'únic que es coneix són unes declaracions del seu ministre de Relacions Exteriors, Mark Brantley, que va assegurar que aquest petit territori caribeny ha patit una experiència traumàtica, però sense donar més detalls dels danys. L'huracà amenaça en el seu camí cap a l'oest Montserrat, un territori d'ultramar britànic, on les autoritats locals han demanat a la població que extremi les mesures de seguretat.

La regió, que fa només 10 dies va patir l'acció destructiva de l'huracà ‘Irma’, s'ha tornat a posar en alerta davant la trajectòria del ‘Maria’, que en el transcurs de 24 hores va passar de tempesta tropical a huracà de categoria 5 a l'escala Saffir-Simpson. "El 'Maria’ s'ha convertit en un huracà de categoria 5 potencialment catastròfic", va advertir el Centre Nacional d'Huracans (NHC, en les seves sigles en anglès) dels EUA. L'huracà s'aproxima aquest dimarts a les illes Verges i Puerto Rico amb vents màxims sostinguts de 160 milles per hora (260 km/h), ha afegit l'NHC.

Refugis a Puerto Rico

Notícies relacionades

El territori més poblat en la ruta prevista de l'huracà ‘Maria’ és ara Puerto Rico, que sentirà els efectes directes del cicló a partir de dimecres al migdia, i per aquesta raó les autoritats locals han demanat màxima precaució. Puerto Rico, un estat associat als EUA amb 3,4 milions d'habitants, va evitar fa dues setmanes l'impacte directe de l'‘Irma’ al seu territori, encara que la tempesta va fer destrosses al nord.

El governador de l'illa, Ricardo Rosselló, ha instat la població a protegir-se: “És hora de buscar refugi amb un membre de la família, un amic o el cap en un refugi estatal”, ha tuitejat. Si el ‘Maria’ conserva la seva força actual, serà l'huracà més potent que afecta Puerto Rico en 85 anys, des que un cicló de categoria 4 va escombrar el seu territori el 1932.

El temor a la repetició de l''Irma'

<span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">Fa a penes 10 dies que la regió del Carib va ser castigada per un altre huracà, l'‘Irma’, classificat com un dels ciclons atlàntics més potents registrats en tota la història. L'‘Irma’ va deixar un terrible rastre de mort i destrucció, i va devastar petites illes com Barbuda i St. Thomas i St. John (illes Verges nord-americanes) i va causar greus danys a Cuba i Florida, entre altres llocs. El cicló va causar almenys 84 morts al Carib i als EUA, i es tem que el ‘Maria’ provoqui estralls similars. A Sint Maarten, on un terç dels edificis de la meitat holandesa de l'illa van quedar completament destruïts, l'aeroport i el port han sigut tancats. “Sint Maarten és la gran preocupació perquè un munt de cases van perdre les teulades i són vulnerables a la pluja persistent, que només empitjorarà la situació”, va declarar un portaveu de la Marina holandesa.</span>

Temes:

Huracans