Assemblea General de l'ONU

Trump amenaça de "destruir totalment" Corea del Nord

El president dels EUA qualifica de "vergonyós" l'acord nuclear amb l'Iran

Porta l'"Amèrica primer" i la filosofia nacionalista i proteccionista al fòrum global

zentauroepp40186118 new york  ny   september 19  u s  president donald trump add170919172640

zentauroepp40186118 new york ny september 19 u s president donald trump add170919172640 / Drew Angerer

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Un tímid aplaudiment va rebre ahir Donald Trump al debat de l’Assemblea General de les Nacions Unides i no va trigar a quedar clara la raó d’aquella tèbia recepció. En la seva primera intervenció davant del fòrum global on s’acostuma a sub-ratllar el paper de la diplomàcia, el president dels Estats Units va assegurar que si el seu país es veu forçat a defensar-se o a defensar els seus aliats de l’amenaça nuclear del règim de Kim Jong-un, «no quedarà més opció que destruir completament Corea del Nord».

La bel·licosa declaració de Trump va arribar poc després que el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, advertís que en l’escalada de tensió causada per les «provocacions» de Corea del Nord «la retòrica exaltada pot portar a malentesos fatals». Però és una advertència que no va semblar registrarTrump, que va tornar a utilitzar un despectiu sobrenom que ja va posar a Kim Jong-un a Twitter a l’escriure «Rocket man (home-coet) està en missió suïcida».

Docte Jekyll i Mr. Hyde

El Trump acostumat a esplaiar-se provocadorament a les xarxes va aparèixer així al podi i l’escenari de marbre davant del qual aquesta setmana s’asseuen representants de més de 150 nacions, molts dels quals s’han mostrat expectants de veure si trobaven un Trump constructiu. Però el que han vist ha sigut un altre dels seus exercicis de Dr. Jekyll i Mr. Hyde, perquè al mateix temps que amenaça amb la destrucció aplaudeix l’ONU per unir-se per imposar sancions contra Pyonyang. 

 

La seva doble cara també la van veure Rússia i la Xina. Trump va aplaudir els dos països per recolzar aquests càstigs al Consell de Seguretat, però els va criticar, sense anomenar-los, per mantenir lligams amb Corea del Nord. «És un escàndol que algunes nacions no sols comerciïn amb aquest règim sinó que armin i recolzin financerament un país que posa en perill el món», va dir.

"Amèrica primer"

La intervenció va estar també marcada per la filosofia de nacionalisme i proteccionisme, no només econòmic, que va convertir en el seu senyal de campanya i que el va portar fins a la presidència i ha guiat els seus primers mesos de mandat. L’«Amèrica primer» va sonar també a la seu de l’ONU, en un discurs construït sobre l’eix de la «sobirania nacional».

«Sempre posaré Amèrica primer, igual que vostès han de posar sempre els seus països primer», va dir provocant un dels pocs aplaudiments sentits durant la seva intervenció, tots pràcticament igual de tímids que el primer.        

L'Iran i Veneçuela sí, canvi climàtic no

Mentre les càmeres de l’ONU es fixaven en un satisfet primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, Trump llançava un fort atac contra el règim iranià. Deixava caure quees pot retirar de l’acord que va firmar el seu predecessor, Barack Obama, per frenar el programa nuclear de Teheran, que va definir de «vergonyós». «No han sentit l’última paraula», va declarar amenaçant.

Notícies relacionades

També l’amenaça va aparèixer en les referències de Trump a Veneçuela. Declarant que la situació al país llatinoamericà és «completament inacceptable», Trump va anunciar que, com a «veí i amic responsable», està «preparat per emprendre més accions». En un dur atac al president Nicolás Maduro, el va acusar de «destruir una nació pròspera a l’imposar una ideologia que ha produït pobresa i misèria als llocs on s’ha provat». 

Trump va passar per alt molts dels temes de l’agenda global i també moltes de les seves accions més conflictives. Però va deixar un espai per defensar la seva polèmica decisió de vetar els refugiats mentre estudia un programa amb quotes més baixes. «Pel cost de refugiar una persona als EUA en podem assistir 10 que es queden a la seva regió», va dir, assegurant que el seu país és «una nació compassiva».