TERROR GLOBAL

La torre Eiffel es fortifica

L'emblemàtic monument parisenc instal·larà un mur de vidre de tres metres d'alt per protegir els visitants de l'amenaça terrorista

monmartinez40092138 police officers patrol on the trocadero plaza that overlooks170918175701

monmartinez40092138 police officers patrol on the trocadero plaza that overlooks170918175701 / Francois Mori

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

La torre Eiffel es blinda davant l'amenaça terrorista. El monument més visitat del món, al qual van anualment sis milions de turistes, inicia aquest dilluns els preparatius per construir un mur antibales. Serà de vidre transparent, farà tres metres d'altura i costarà 20 milions d'euros.

Les obres començaran el 5 d'octubre i està previst que s'acabin la vigília del 14 de juliol del 2018, a temps per llançar des d'allà els habituals focs artificials de la festa nacional francesa.

La gran dama de ferro ja va estar fortificada de manera temporal durant el campionat europeu de futbol celebrat el 2016, però a causa del persistent risc terrorista les autoritats locals han pres la decisió de protegir-la de manera permanent.

De passada, s'hi faran algunes reformes per millorar els accessos. A més de la muralla antibales que s'aixecarà per separar-la de la via pública, s'instal·laran també unes reixes laterals de 3,24 metres d'alt a la zona enjardinada. Això permetrà eliminar les tanques actuals que tracen el passadís on els turistes fan cua per comprar els seus bitllets i pujar a la torre. 

El projecte va a càrrec de l'arquitecte Dietmar Feichtinger, responsable, entre altres obres, de la passarel·la d'accés al famós Mont Saint Michel. El seu repte principal serà reforçar la seguretat del monument sense generar en els turistes una sensació d'angoixa.

Impedir l'‘efecte presó’

"Al tractar-se d'un monument famós s'havia de trobar un equilibri: aconseguir un nivell de seguretat adequat i, al mateix temps, evitar que el lloc fos angoixant. La principal dificultat resideix a protegir una obra que està en un espai obert", explica a 'Le Figaro' Serge Boulanger, director adjunt del gabinet de la prefectura de policia de París. Per això, l'altura dels murs s'ha estudiat minuciosament per impedir un 'efecte presó'.

Els responsables de la lluita antiterrorista tenen clar que la torre Eiffel ha de reforçar la seva seguretat perquè, al tractar-se del símbol de París per excel·lència, és un clar objectiu terrorista i apareix en les imatges de propaganda de l'autoanomenat Estat Islàmic. No obstant, encara que hi ha consens en el diagnòstic, hi ha discrepàncies sobre la solució elegida.

El vidre blindat de les dues muralles -una a la part del davant i l'altra a la del darrere- tindrà un gruix de 7 centímetres per resistir eventuals trets amb kalaixnikov, però els veïns de la zona no les tenen totes.

Molts creuen que les zones laterals de la torre seguiran sent punts febles i que les files de turistes que es formin a l'exterior del nou recinte seran un objectiu potencial dels terroristes.

Deu mesos d'obres

Notícies relacionades

No obstant, la Societat d'explotació de la torre Eiffel (Sete), que assumirà el cost total de les obres, defensa el seu pla amb l'argument que la majoria de les entrades es vendran a través d' internet per reduir notablement el temps d'espera a les cues.

A més, es modernitzaran els sistemes de videovigilància i es mantindrà el desplegament de policies i militars en el perímetre de la torre. Als veïns de l'elegant barri parisenc els preocupa, igualment, les molèsties que comporten deu mesos d'obres en una zona sotmesa a alts nivells de seguretat.