PRÒXIM ORIENT

El Suprem de l'Iraq ordena la suspensió del referèndum del Kurdistan

L'alt tribunal argumenta que la consulta d'independència, prevista per al 25 de setembre vinent, és contrària a la Constitució iraquiana

mbenach40098423 erb01  erbil  iraq   13 09 2017   personas de diferentes nac170918132327

mbenach40098423 erb01 erbil iraq 13 09 2017 personas de diferentes nac170918132327 / GAILAN HAJI

1
Es llegeix en minuts
Efe / Bagdad

El Tribunal Suprem de l’Iraq va ordenar ahir que se suspengui la celebració del referèndum d’independència a la regió autònoma del Kurdistan, previst per al dia 25 de setembre vinent, segons va informar el Tribunal en un comunicat judicial. Els magistrats van prendre aquesta decisió després de considerar que la consulta, convocada pel president kurd, Massud Barzani, i ratificada pel Parlament regional, és contrària a la Constitució iraquiana, va indicar a la nota el portaveu d’aquest organisme, Iyas al-Samuk, informa Efe.

«Després de deliberar i comprovar el compliment de les condicions formals legals de les peticions (per a la suspensió del referèndum), es va emetre una ordre judicial per suspendre el referèndum previst per al 25 de setembre del 2017», recull el comunicat.

Aquesta decisió es va produir un dia després que l’ONU declarés que la consulta és perjudicial per a la lluita contra el grup terrorista Estat Islàmic (EI) i instés al diàleg entre la regió autònoma i el Govern federal de l’Iraq.

A mesura que s’acosta la data de la votació, que no només se celebrarà en els límits administratius de la regió autònoma, sinó també a les zones sota el control de les forces de seguretat kurdes –els peixmergues–, les tensions amb Bagdad i els seus veïns l’Iran i Turquia han augmentat.

El secretari del Consell Suprem de Seguretat Nacional de l’Iran, Ali Xamjani, ha advertit al Kurdistan iraquià que l’Iran tancarà les fronteres comunes en cas que la regió s’independitzi de l’Iraq.

ACTIVITAT MILITAR A LA FRONTERA

Notícies relacionades

Per la seva part, Turquia, que ja ha expressat diverses vegades el seu rebuig a la votació, va començar ahir unes maniobres militars a la frontera amb el Kurdistan iraquià, encara que va assegurar que es tracta d’una operació «contra organitzacions terroristes», en referència al grup armat Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). El Kurdistan iraquià disposa d’un estatut d’autonomia des de la dècada de 1990 que li va ser reconegut a la Constitució del 2005, en què l’Iraq va ser definit com un Estat federal.

Divendres passat, el Parlament kurd va ratificar per unanimitat la celebració del referèndum d’independència que va ser convocat per Barzani el 7 de juny passat.