POLÈMICA POLÍTICA A ITÀLIA

Berlusconi desafia la seva inhabilitació i anuncia que es presentarà a les eleccions

L'ex primer ministre italià està a l'espera d'una sentència del Tribunal d'Estrasburg

zentauroepp40153010 forza italia leader silvio berlusconi gestures during epp eu170917174925

zentauroepp40153010 forza italia leader silvio berlusconi gestures during epp eu170917174925 / REMO CASILLI

2
Es llegeix en minuts

Rejovenit i més prim. Als 81 anys, Silvio Berlusconi va anunciar ahir diumenge el seu desig de tornar a ser el candidat de Força Itàlia en les generals del febrer de l’any que ve. Berlusconi va assegurar que participarà en la pròxima campanya encara que no arribi a temps la sentència del Tribunal d’Estrasburg sobre la seva inhabilitació per exercir càrrecs polítics.

«Jo no sé si el tribunal europeu arribarà a temps, però participaré en la campanya electoral com he fet sempre», va explicar Berlusconi en una intervenció a Fiuggi (centre d’Itàlia) durant un acte del seu partit en què va participar el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que va expressar el seu suport al magnat.

Tajani va assegurar en la seva intervenció que Força Itàlia no haurà d’elegir el seu candidat a president del Govern perquè «ja n’hi ha un i es diu Silvio Berlusconi».

Un Berlusconi que va ser condemnat el 2003 per frau fiscal i des d’aleshores està inhabilitat per exercir qualsevol càrrec públic i per tant no podria ser candidat a les pròximes eleccions, previstes pel febrer del 2018. El tres vegades president del Govern va presentar llavors un recurs al Tribunal d’Estrasburg perquè es revoqués la condemna.

«Vaig ser condemnat per una acusació absurda, una sentència que tots consideraven impossible i que va arribar amb la complicitat de les forces de l’esquerra i els magistrats. Espero que Europa em torni completament l’honor per poder presentar-me als italians amb el programa d’un home honest. Però amb tribunal o sense tribunal us prometo que participaré en la campanya», va afegir. De moment, les enquestes donen a la coalició de dretes formada per Força Itàlia, la Lliga Nord i Germans d’Itàlia un 35% d’intenció de vot.

Notícies relacionades

Els mitjans de comunicació italians asseguren que, davant la impossibilitat que Berlusconi es presenti, Força Itàlia podria presentar Tajani com el seu candidat a unes possibles primàries de la coalició de centredreta. Sobre això, Berlusconi va enviar un missatge al líder de la Lliga Nord, Matteo Salvini, que ahir es va presentar com a candidat a president en la festa anual del seu partit: «Respectem les seves idees, però que sàpiguen que el centredreta l’hem creat nosaltres i sempre hem tingut un líder capaç de realitzar un programa».

Berlusconi va assegurar que només qui està representat en el Partit Popular Europeu guanyarà les eleccions, perquè «l’esquerra està en crisi a tot Europa i els partits populistes, o rebels, no han guanyat enlloc».