TENSIÓ A L'ORIENT LLUNYÀ

Corea del Nord amenaça d'"enfonsar" el Japó i reduir els EUA a "cendres i foscor"

El règim de Pyongyang titlla el Consell de Seguretat de l'ONU d'"instrument del mal" després de la nova ronda de sancions imposades per la seva última prova nuclear

mbenach40039415 contact with yonhapnews agency   pyongyang  korea  democrati170914120127

mbenach40039415 contact with yonhapnews agency pyongyang korea democrati170914120127 / YONHAP

1
Es llegeix en minuts
Reuters / Seül

Una agència estatal nord-coreana ha amenaçat aquest dijous d'utilitzar armes nuclears per "enfonsar" el Japó i reduir els EUA a "cendres i foscor" per haver recolzat les noves sancions imposades pel Consell de Seguretat de l'ONU després de l'última prova nuclear de Pyongyang.

El Comitè de Pau d'Àsia-Pacífic nord-coreà, que s'ocupa dels vincles externs i de la propaganda de Corea del Nord, també ha demanat la dissolució del Consell de Seguretat, que ha titllat d'"instrument del mal" compost per països "subornats" que es mouen a les ordres dels EUA.

"Les quatre illes de l'arxipèlag [japonès] haurien de ser enfonsades al mar per la bomba nuclear de Juche. El Japó ja no és necessari que xisteixi a prop nostre", ha assenyalat aquest comitè en una declaració difosa per l'agència oficial KCNA.

Juche és la ideologia governant a Corea del Nord, que barreja marxisme i una forma extrema de nacionalisme autàrquic predicada pel fundador del país, Kim Il-sung, avi de l'actual líder Kim Jong-un.

Sisè assaig nuclear

La tensió regional ha crescut notablement des que Pyongyang va materialitzar el 3 de setembre el seu sisè i més poderós assaig nuclear fins al moment, amb una sèrie de proves de míssils balístics, incloent-hi un que va sobrevolar el Japó abans de caure al mar.

Els 15 membres del Consell de Seguretat de l'ONU van aprovar unànimement aquest dilluns una resolució proposada pels EUA i una nova ronda de sancions com a resposta a Pyongyang, prohibint les seves exportacions tèxtils (la segona font d'ingressos després del carbó i els minerals) i limitant les importacions i exportacions de combustible.

Sense veto

Notícies relacionades

Corea del Nord ha reaccionat a l'última acció del Consell de Seguretat, que va comptar amb el suport de la Xina i Rússia -que van refusar exercir el dret de veto- reiterant les amenaces de destruir els EUA, el Japó i Corea del Sud.

"Reduïm el territori dels EUA a cendres i foscor. Ens desfogarem amb la mobilització de tots els mitjans de represàlia que s'han preparat fins ara", ha proclamat en la seva declaració el comitè nord-coreà d'Àsia-Pacífic.