Les arribades irregulars d'immigrants a Espanya es disparen

L'agència europea Frontex adverteix que aquest any ja s'han identificat 14.000 persones

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L'arribada d'immigrants refugiats a través de la ruta del Mediterrani central, entre Líbia i Itàlia, va caure al juliol i agost més d'un 50%, però les entrades a través d'Espanya segueixen augmentant. Segons l'últim balanç presentat aquest dilluns per l'agència Frontex, els vuit primers mesos de l'any han arribat a Espanya 14.000 persones de forma il·legal, procedents del Marroc i l'oest del Magrib, més del doble de les que van arribar l'any passat durant el mateix període.

"De moment, no podem dir que hi hagi un vincle entre els esdeveniments actuals a Líbia i l'augment d'arribades des del Marroc cap a Espanya”, assegura el director gerent de FrontexFabrice Leggeri. És a dir, que de les dades de què disposen no es desprèn cap desplaçament dels fluxos migratoris a causa del tancament de la ruta per Grècia o l'augment del control a la ruta cap a Itàlia. Però l'agència es manté alerta. "Estem vigilant la situació per verificar si hi ha algun risc de desplaçament. De moment Frontex no té cap indicació d'aquest desplaçament”, explica.

Nacionalitat marroquina

L'augment de les arribades a Espanya va arrencar a principis d'any, i la gran majoria dels immigrants que entren de forma il·legal són de nacionalitat marroquina. Un repunt que el màxim responsable de Frontex vincula a la relaxació de la vigilància fronterera del Marroc per part de les autoritats del país nord-africà. Leggeri diu: "Observem que les forces policials del Marroc han hagut d'abordar alguns problemes interns a la regió del Rif i això potser ha tingut un impacte en el grau de desplegament a les fronteres", i subratlla la necessitat de mantenir la cautela.

Notícies relacionades

Frontex és present a Espanya per mitjà de dues operacions, Minerva i Índalo, i s'està considerant la seva extensió més enllà de l'estiu. "Són operacions estacionals, normalment d'estiu. Estem vigilant la situació per prendre una decisió informada en termini", assegura sobre la possible extensió que sospesa el Govern espanyol. Mentrestant, l'agència europea manté desplegats dos centenars de funcionaris a Espanya i ha negociat amb el Marroc un acord de cooperació que està pendent de firma.

Tot i el fort repunt d'aquest any, la ruta cap a Espanya segueix sent la tercera en ordre d'importància. La principal via d'entrada a Europa és Itàlia, amb 100.000 arribades aquest any, que suposen un descens del 13% respecte al mateix període de l'any anterior i més del 50% en els mesos d'estiu. La segona és Grècia, on aquest any han arribat menys de 20.000 persones, gràcies sobretot a l'impacte de l'acord migratori amb Turquia. "Podem dir que la situació està estable" i "controlada", assegura Frontex, que aquest any ha coordinat més repatriacions d'immigrants que mai: 220 vols des de principis d'any i uns 10.000 immigrants tornats.