DESASTRE NATURAL

L''Irma' deixa enrere Florida amb menys devastació de l'esperada

Convertida en tempesta tropical que ha deixat grans inundacions es dirigeix ara a Geòrgia mentre que per a milions de persones evacuades comença una tornada a casa que pot ser caòtica

El pas de l’huracà ’Irma’ per Miami. / Sinfiltros

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els danys són quantiosos. La factura serà astronòmica. Però, si es tenen en compte els vaticinis catastrofistes de les autoritats, la devastació d’algunes illes del Carib o el dramatisme gairebé pornogràfic de la cobertura televisiva, es podria dir que l’huracà Irma ha sigut compassiu amb Florida. Després de recórrer la península de sud a nord i de perdre intensitat pel camí, l’Irma es dirigia ahir cap a Geòrgia, ja convertit en una tempesta tropical que ha deixat inundacions en llocs com Jacksonville o Daytona Beach. És aviat per avaluar-ne les conseqüències, però de moment prop de sis milions de persones estan sense electricitat a tot l’estat i en alguns punts podrien passar setmanes fins que es restableixi el corrent. Cinc persones han mort a Florida, lluny de les 24 que han perdut la vida al Carib.

Per a milions d’evacuats ara comença la tornada a casa. Als supermercats de Pensacola, al nord-oest de l’estat, alguns compraven bidons de gasolina per afrontar el trajecte, donada l’escassetat que impera en algunes gasolineres. El retorn serà angoixant i caòtic, però ni tan sols en localitats com Naples, on l’Irma va tocar terra diumenge per segona vegada, la destrucció és tan significativa com el que s’havia temut. El seu alcalde, Bill Barnett, va afirmar que s’han produït «danys estructurals mínims», amb algunes teulades arrencades, pals de la llum i arbres abatuts, i baixos inundats. Tant Naples com Fort Myers, Tampa o Tallahassee mantenen el toc de queda perquè els serveis d’emergència puguin fer millor la seva feina.

Crescuda de marees

A Miami els aeroports segueixen tancats. La capital econòmica de l’estat va veure diumenge amb horror com la crescuda de les marees convertia els carrers del seu districte financer en rius procel·losos, però les aigües semblen haver remès. Aquí i allà hi ha senyals arrencats, branques i molta runa escampada pels carrers. Però podria haver sigut molt pitjor. El passeig marítim de Miami Beach està gairebé intacte, segons el principal diari de la ciutat. «Els carrers estan buits. És un Miami molt bonic i estrany», deia al Miami Herald, el resident Carlos Castillo.

On més estralls sembla haver fet l’huracà és als Cais de Florida, un arxipèlag paradisíac al sud de la península. Les autoritats pentinen ara els seus illots per buscar-hi supervivents i, de moment, no permeten als evacuats que tornin per comprovar com ha quedat casa seva. La frustració és la norma. Diversos residents han explicat a la premsa que la pròxima vegada ignoraran les ordres d’evacuació. «Aquest és el motiu pel qual la gent no compleix amb les evacuacions», deia Marc Serota. «No és que no tinguin por. Ho fan perquè temen que no els permetin tornar després per veure com ha quedat casa seva».

Els huracans posen les autoritats davant d’un dilema impossible. ¿Evacuar o no evacuar? A Houston, negat per la tempesta tropical Harvey recentment, es va optar per no fer-ho, després que anys enrere dotzenes de persones morissin a les carreteres per cops de calor després d’haver complert amb les ordres d’evacuació. A Florida, es va fer tot el contrari: les ordres van afectar  6,5 milions de persones. Però amb tota seguretat, molts acusaran ara les autoritats de crear un alarmisme exagerat, cosa que deixarà un pòsit d’escepticisme de cara als pròxims fenòmens meteorològics extrems que, a cuasa del canvi climàtic, seran cada vegada més freqüents i devastadors.

Tornar a casa

Notícies relacionades

Gairebé 155.000 persones van passar el diumenge en 573 refugis repartits per tot l’estat. Molts començaran avui a tornar a casa. Tampa, la tercera ciutat de l’estat, estava cridada a ser una de les més perjudicades, atès que l’huracà va escombrar Florida pujant cap al nord per la costa oest, però també allà els danys semblen ser molt menors del que s’esperava. «Seguim dempeus», ha dit el seu alcalde, Bob Buckhorn.

El president del país, Donald Trump, va passar la jornada a Washington rendint tribut a les víctimes de l’11-S i, com ja va fer a Texas, es va dedicar a aplaudir el treball de les autoritats i els serveis d’emergència.