Un fort temporal deixa set morts a la Toscana

Les autoritats declaren l'estat de calamitat a la ciutat de Liorna

El mal temps s'ha acarnissat amb el nord-est i el centre del país, especialment a la Toscana i Ligúria

Livorno (Italy), 10/09/2017.- Rescue services enter a building where five bodies were found in the flooded basement in Livorno, Italy, 10 September 2017. According to reports, five people were found dead in a flooded basement after abundant rain. (Inundaciones, Italia) EFE/EPA/ALESSIO NOVI BEST QUALITY AVAILABLE

Livorno (Italy), 10/09/2017.- Rescue services enter a building where five bodies were found in the flooded basement in Livorno, Italy, 10 September 2017. According to reports, five people were found dead in a flooded basement after abundant rain. (Inundaciones, Italia) EFE/EPA/ALESSIO NOVI BEST QUALITY AVAILABLE / ALESSIO NOVI (EFE)

2
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO

El mal temps torna a castigar Itàlia. Després de la sequera i de la intensa onada de calor de l'estiu, la península transalpina ha patit aquest diumenge un violent temporal d'aigua i fortes ràfegues de vent huracanat que han provocat nombrosos danys i han segat la vida de set persones almenys, segons l'últim balanç divulgat per les autoritats italianes.

La tempesta, que es va desenvolupat des de primera hora de la matinada de diumenge, va castigar amb força les regions de Ligúria i Toscana, especialment la ciutat de Liorna. Durant la nit, sobre aquesta localitat, “van caure més de 250 mil·límetres d'aigua en dues hores”, ha explicat la Protecció Civil de Toscana. Tant aquest organisme, com els Bombers i l'Exèrcit, han atès desenes de trucades, mentre es declarava l'estat de calamitat per agilitzar les operacions d'ajuda als afectats. 

Quatre persones que estaven al soterrani d'un antic palauet vam morir com a conseqüència del desbordament d'un petit torrent adjacent que va inundar les primeres plantes de l'edifici. Entre les víctimes hi ha un avi que va salvar la vida de la seva neta, però després va morir ofegat en l'intent de socórrer el segon nen de la família.

Les previsions van fallar

“Moltes famílies van ser literalment arrasades per les aigües […] el nombre dels morts podria augmentar”, ha explicat, desconsolat, l'alcalde de Liorna, Filippo Nogarin, per després afegir una crítica. “Les informacions meteorològiques que ens van transmetre no ho havien previst. No estàvem preparats”, ha dit.

Altres víctimes han mort a Montenero, als turons adjacents a Liorna, i en un accident de trànsit provocat per la tromba d'aigua a la perifèria d'aquesta mateixa ciutat. A més, fins a la nit, encara continuaven sense localitzar una dona i tres persones més, i s'ha tingut notícia d'urbanitzacions aïllades. A Pisa, 2.500 famílies es van quedar sense llum elèctrica.

Mala gestió 

Encara que en menys mesura, el mal temps també ha assolat Roma, on les autoritats han demanat als ciutadans extremar les precaucions, reduir els desplaçaments i evitar les zones verdes de la ciutat. De fet, durant la jornada, les línies elèctriques han caigut en alguns barris, s'han tancat durant hores diverses estacions del Metro i, fins i tot, s'ha endarrerit el començament d'un partit de futbol de la tercera jornada de la Lliga italiana. 

La tempesta també ha reobert el debat sobre les errades en la gestió dels desastres naturals a Itàlia. “Qui coneix Roma sap que és al maig quan s'han de pressupostar les despeses per netejar les clavegueres, però l'alcaldessa Virginia Raggi no ens ha escoltat”, ha denunciat el vicepresident de la comissió per a les Perifèries del Parlament italià, Roberto Morassut.

Notícies relacionades

Tant Roma com Liorna estan administrades pel Moviment Cinc Estrelles. Amb tot, Coldiretti, el principal gremi agrícola d'Itàlia, ha apuntat una vegada més el dit sobre el canvi climàtic. “Només a Liorna, una primera estimació apunta que el dany directe és de més de 3 milions d'euros”, ha dit l'organització.