DESASTRE NATURAL

L''Irma' deixa Cuba sense causar morts però sí moltes destrosses materials

L'huracà abandona el Carib amb un balanç de 25 morts a les Antilles Menors i Puerto Rico

monmartinez40040181 topshot   local residents return home after the passage of  170910155648

monmartinez40040181 topshot local residents return home after the passage of 170910155648 / ADALBERTO ROQUE

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

L''Irma' va passar per Cuba sense deixar víctimes mortals (almenys segons l’últim balanç) però causant importantíssims danys materials. Les províncies centrals de Camagüey i Ciego de Ávila són les que van patir més destrosses per la intensitat d’uns vents que van arribar a fins als 200 quilòmetres per hora. Especialment afectats van resultar els seus cais, el grupuscle d’illes turístiques que voregen el litoral.

La capital del país, l’Havana, situada més al nord de l’illa, tampoc va poder esquivar la destrucció, malgrat que l’huracà ja no castigava amb la duresa que ho va fer en les regions centrals. L’emblemàtic front marítim, el Malecón de l’Havana, va haver de suportar onades d’entre sis i nou metres, fins al punt que l’aigua es va internar fins a 250 metres a dins de la ciutat. Les autoritats van aconsellar l’evacuació de tota la zona del front marítim però només alguns veïns en van fer cas; altres, habituats a les inclemències meteorològiques, van decidir quedar-se a casa seva. La capital pateix severes inundacions.

La potència dels vents va arrencar arbres i va desmuntar cables elèctrics en tota l’illa. Per això una de les principals preocupacions ara són els possibles accidents causats pel contacte de l’electricitat amb l’aigua que han deixat les pluges torrencials. Una escena que es repeteix a les poblacions és la convivència de carrers inundats i pals elèctrics pràcticament caiguts. Per això, l’Estat Major de la Defensa Civil va demanar extremar la prudència.

 Varadero, que està situada a 150 quilòmetres a l’est de l’Havana, a la província de Matanzas, un dels principals pols turístics de l’illa, també va patir els efectes de l’huracà 'Irma'. Dels 18.500 turistes que estaven allotjats a la zona, 5.000 ja van ser evacuats dijous dels cais Coco, Guillermo i Santa María.

 Després d’abandonar Cuba, per tocar Florida, l’'Irma' va deixar definitivament el Carib amb un balanç de 25 víctimes mortals, una vintena a les Antilles Menors i la resta a Puerto Rico. Illes com Saint Martin, Saint-Barthélemy i Barbuda van quedar totalment devastades. 

    

LLUM I AIGUA

Notícies relacionades

El Govern francès va confirmar que les destruccions a Saint Martin, compartida per França i Holanda, i  Saint-Barthélemy –França– són «massives». L’aeroport de la zona francesa de Saint Martin no va quedar totalment inhabilitat, a diferència de l’aeròdrom de la part holandesa, i és per on arribava l’ajuda. Una de les principals prioritats és el restabliment de l’electricitat que permetria posar en marxa la planta dessaladora i, amb això, l’accés a l’aigua potable. També es treballa per restablir la comunicació telefònica.

Tant l’Administració francesa com l’holandesa van enviar reforços a Saint Martin amb l’objectiu de garantir la seguretat dels habitants i dels negocis. Després del pas de l’huracà, es van produir episodis de pillatge als comerços aprofitant el caos i la foscor provocada per la falta d’energia elèctrica.