GUERRA A SÍRIA

Les forces d'Assad, a punt de recuperar el feu gihadista de Deir Ez-Zor

La ciutat, al nord-oest del país, és un dels últims feus de l'EI

monmartinez39979551 a picture taken on september 6  2017 shows members of the sy170907174057

monmartinez39979551 a picture taken on september 6 2017 shows members of the sy170907174057 / GEORGE OURFALIAN

1
Es llegeix en minuts

Les forces governamentals sirianes estan a punt de recuperar completament la ciutat de Deir Ez-Zor, situada al nord-oest del país i que ha estat sota domini de l’Estat Islàmic (EI) durant tres anys. Els gihadistes estan oposant resistència per frenar el pitjor avanç dels seus enemics en aquesta localitat en els últims dos anys.

Deir Ez-Zor és un dels últims feus de l’EI a Síria, després que l’organització radical hagi perdut part dels seus dominis al seu feu d’Al Raqqa.

L’Observatori Sirià de Drets Humans va informar ahir que s’estaven registrant «violents combats» entre les tropes de l’Exèrcit sirià i els seus aliats, per una banda, i els membres de l’EI, per l’altra, a les rodalies de Deir Ez-Zor i el desert a l’oest, on estaven pressionant les forces de Damasc.   

Obertura d'un corredor 

Dimecres, les forces governamentals van aconseguir trencar el setge imposat per l’Estat Islàmic a la base de la Brigada 137 de l’Exèrcit, ubicada als afores de Deir Ez-Zor, i obrir un corredor per comunicar-se amb els seus companys assetjats, però fins ahir no van poder assegurar al cent per cent el passadís. Garantir la seguretat del corredor és fonamental per poder accedir amb ajuda humanitària tant a la citada base com a la principal àrea assetjada.

Notícies relacionades

L’enviat especial de les Nacions Unides a Síria, Staffan de Mistura, va declarar ahir a Ginebra que «Deir Ez-Zor pot ser alliberada d’aquí unes hores» i va demanar que, quan s’hagi aconseguit, s’iniciïn les negociacions entre el Govern i l’oposició siriana.

El president sirià, Baixar al-Assad, va felicitar l’Exèrcit per haver trencat el setge imposat pels gihadistes. En el mateix sentit es va congratular el president rus, Vladímir Putin, que va considerar l’operació «una victòria estratègica molt important». «Es tracta de l’inici d’una etapa molt important per a l’alliberament del territori sirià del terrorisme», va abundar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.