ALERTA MÀXIMA A L'ATLÀNTIC

L'huracà 'Irma' devasta parts del Carib en el seu avanç cap a Florida

El cicló deixa 13 morts al seu pas per Barbuda, Sint Maarten i Puerto Rico

Dins de lull de lhuracà Irma / National Oceanic and Atmospheric Administration

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L’huracà registrat a l’Atlàntic en les últimes dues dècades ha caigut amb una fúria extrema sobre diverses illes de les Antilles amb vents que ronden els 285 quilòmetres per hora i trombes d’aigua pròpies de les tempestes tropicals. Designat encara com un cicló de categoria 5, la màxima en l’escala que mesura la intensitat d’aquests fenòmens, l’'Irma' està deixant un rastre  de destrucció en el seu avanç cap a Florida, on ja s’ha ordenat l’evacuació d’unes 650.000 persones. Barbuda sembla ser fins al moment l’illa més damnificada, però la seva potència èpica també ha arribat a Puerto Rico, on prop d’un milió de persones s’han quedat sense electricitat. Per sort per als porto-riquenys, l’ull de l’huracà va passar a 56 quilòmetres de San Juan, però les tribulacions del Carib no s’han acabat perquè a l’horitzó s’acosta un altre huracà: el 'José', de categoria 2.

El Centre Nacional d'Huracans dels EUA espera que el 'José' es converteixi avui en un «gran huracà». La seva trajectòria és similar a la de l’'Irma' i, encara que ahir es localitzava a l’est de les Antilles menors, la previsió era que avancés cap al nord-oest, i que posaria en perill les mateixes illes que han rebut l’impacte de l’'Irma'. Les pròximes en el seu recorregut són Haití, la República Dominicana, Cuba i Bahames, on estan en marxa evacuacions massives. Fins ahir a la nit, l’'Irma' havia causat 13 morts, una xifra relativament modesta, encara que a jutjar per les imatges que arribaven de Barbuda el seu llegat es podria mesurar més pel grau de devastació que per la xifra de víctimes.

El primer ministre del petit país caribeny, Gaston Browne, va assegurar que el 95% dels edificis de Barbuda havien quedat totalment o parcialment destruïts. La veïna Antigua es va salvar i les autoritats havien de decidir si ordenaven l’evacuació obligatòria dels 1.600 habitants de Barbuda. «L’illa ha quedat a penes habitable», va dir Browne als mitjans locals. «És trist veure com un país tan bonic queda destruït en un parell d’hores».

També l’illa de Sint Maarten va patir danys majúsculs. Les autoritats franceses, que comparteixen amb Holanda la sobirania de l’illa, van confirmar la mort de vuit persones i destrosses generalitzades. «És un desastre enorme. El 95% de l’illa està destruïda. Estic en xoc», va dir a Reuters l’alcalde de Sint Maarten.

Mesures a Cuba i la República Dominicana

Notícies relacionades

Cuba i la República Dominicana han adoptat mesures per evacuar els resorts turístics. I a Puerto Rico, l’'Irma' sembla haver fet menys estralls dels esperats, encara que 900.000 persones estan sense electricitat i 50.000 sense aigua potable. Més d’una dotzena dels seus hospitals van haver de recórrer als generadors després de quedar-se sense electricitat. Les Nacions Unides estimen que, en total, les conseqüències de l’huracà podrien afectar 37 milions de persones. La majoria viuen a Florida, on milers de persones van posar rumb al nord per estar fora del seu efecte devastador, que arribarà previsiblement dissabte.

«És possible que es produeixin fluctuacions en la seva intensitat, però la previsió és que l’'Irma' es mantingui de categoria 4 o 5», va dir el Servei Nacional de Meteorologia. A diferència del que ha passat a Houston (Texas), les autoritats de Florida han ordenat l’evacuació d’unes 650.000 persones, que viuen a les zones costaneres de Miami i els seus voltants. «Aquesta tempesta és més gran, més ràpida i més forta que l’huracà 'Andrew'», va dir el governador de l’estat, Rick Scott, referint-se al cicló que va deixar un rastre de caos i destrucció el 1992.