ENTREVISTA A L'ESPOSA DEL PERIODISTA TURCOSUEC

"Si extradeixen Hamza a Turquia es passarà la resta de la seva vida a la presó"

Seda Sanlier, esposa del periodista turco-suec detingut a Barcelona, demana la seva llibertat i al·lega que la seva vida "perilla"

jregue39960320 barcelona  5 de septiembre de 2017  seda sanlier  esposa de 170905160743

jregue39960320 barcelona 5 de septiembre de 2017 seda sanlier esposa de 170905160743 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

«Primer soc redactora i després lluito pel meu marit», deixa clar Seda Sanlier, la dona de Hamza Yalçin, el periodista turco-suec que va ser detingut el dia 3 d’agost passat a l’aeroport del Prat per ordres de la Interpol i a petició del Govern de Recep Tayyip Erdogan. Només s’han vist una vegada des d’aleshores. Una visita d’uns escassos 20 minuts a través del gruixut vidre que els separava al centre penitenciari de Brians 1.

    

Sanlier condemna que les autoritats espanyoles estiguin disposades a facilitar l’extradició de Yalçin a Turquia i insisteix que la seva vida corre perill si s’executa la demanda. El seu ímpetu al parlar denota el seu apoderament com a dona, encara que els seus ulls reflecteixen patiment i desconcert pel futur del seu marit.

–¿Com és la vida a l’exili?

–Vivim amb el dubte de saber quan ens detindran, encara que no residim a Turquia, sinó a Suècia. El règim d’Erdogan s’estén fins a Europa, com ho demostra la detenció del meu marit. Espanya és utilitzada pel Govern turc, que es dedica a atemorir l’oposició. Però per a nosaltres és un honor estar al seu punt de mira.

–¿Predeia la detenció de Yalçin?

–Sí. Som un mal de cap per a Erdogan. Militem en totes les causes que defensen la pau. No som terroristes, som activistes socialistes. On hi hagi una injustícia, allà serem per combatre-la, encara que el president es dediqui a fer-nos callar amb acusacions falses.

–El cas del seu marit no és excepcional. Segons Reporters Sense Fronteres, Turquia és el país del món on hi ha més periodistes entre reixes.

–El Govern acusa de terrorisme els periodistes que el qüestionen. Els deté i després els jutja per les seves opinions. Però en realitat són persones que escriuen lliurement en contra del seu règim i que no deixaran de fer-ho encara que els amenaci. Fa el mateix amb els professors que discrepen. Alguns d’ells emprenen vagues de fam i després són arrestats i empresonats.

–Yalçin té nacionalitat sueca. ¿Creu que des del país escandinau s’ha fet tot el que era possible per alliberar-lo?

–No ho crec. Entre Suècia i Turquia pesen interessos econòmics. Les autoritats sueques no aborden la qüestió directament, la miren de reüll. Ens preocupa que un país de la Unió Europea no protegeixi els drets humans. El consolat suec assegura que manté converses amb persones pròximes al Govern espanyol i el ministre de l’Interior suec insinua que ha parlat amb el ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá. Però desconec el contingut d’aquests diàlegs.

Notícies relacionades

–L’Audiència Nacional ha descartat la llibertat provisional del seu marit i les autoritats espanyoles han dit que si es compleixen els requisits formals es realitzarà l’extradició. ¿Hi ha esperances?

–No perdo l’esperança però admeto que estic angoixada. Si extradeixen Hamza es passarà la resta de la seva vida a la presó. La seva vida perilla a Turquia. L’han torturat en dues ocasions i té problemes de salut a causa d’aquests maltractaments. Com que el sistema no funciona democràticament, allà pot passar-li qualsevol cosa.