PROCÉS DE PAU

El Govern de Colòmbia i l'ELN pacten una treva de quatre mesos

L'alto el foc se sap a poques hores de l'arribada del papa Francesc

undefined39948218 bog101  el palo  colombia   03 02 2016   fotograf a de archi170904173227

undefined39948218 bog101 el palo colombia 03 02 2016 fotograf a de archi170904173227 / Christian Escobar Mora

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Avui, dia 4 de setembre, exactament cinc anys després que anunciéssim l’acord marc amb les FARC que ens va conduir a la pau amb aquesta organització guerrillera, ens disposem a firmar a Quito, després d’intenses negociacions que han acabat aquesta matinada, un acord per declarar un cessament del foc i de les hostilitats bilateral amb l’ELN (Exèrcit d’Alliberament Nacional)». El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, va poder anunciar ahir la bona nova hores abans de l’arribada del papa Francesc a Bogotà. L’Estat i la guerrilla busquen amb aquest mínim acord avançar en les discussions d’una agenda de pau encara incerta.

Santos va explicar que la treva consensuada començarà a regir l’1 d’octubre, «tindrà una vigència inicial de 102 dies, és a dir, anirà fins al 12 de gener de l’any que ve, i s’anirà renovant en la mesura en què es compleixi i s’avanci en les negociacions sobre els altres punts». «Sí, s’ha pogut», va assegurar l’ELN al seu compte de Twitter, i va agrair «als que van recolzar decididament els esforços» per arribar al cessament del foc bilateral.

L’excomandant de les FARC Rodrigo Londoño va qualificar al seu torn de «gran notícia» per al país el pas fet per les dues parts.

L’ELN és una insurgència que mig segle enrere es va nodrir de les idees d’Ernesto Che Guevara i de la naixent Teologia de l’Alliberament i mai havia fet un pas d’aquesta importància. Les negociacions per desactivar l’últim focus insurgent han trobat esculls, anades i vingudes.

Compromís insurgent

La taula formal de diàleg entre el Govern i l’ELN va començar el 7 de febrer passat a la capital equatoriana, després de tres anys de contactes furtius. «La fase pública de converses ens permetrà aconseguir la pau completa», va dir en el seu moment el president. Una mica de llum va començar a entreveure’s al final del camí. L’ELN s’ha compromès durant la treva a no realitzar accions militars, segrestos ni atacs contra infraestructures. Per la seva part, el Govern redoblarà els seus esforços per garantir la seguretat dels líders socials. Des de començament d’any han sigut assassinats gairebé 80 defensors de drets humans, sindicalistes i referents de les comunitats a mans de paramilitars d’ultradreta o narcos. Així mateix, les autoritats van acceptar millorar les condicions carceràries dels integrants d’aquesta guerrilla que compleixen penes.

Notícies relacionades

Pablo Beltrán, el negociador de l’ELN a Quito, va dir al diari de Bogotà El Espectador que el compliment del que s’ha acordat serà verificat per algun organisme internacional. No han faltat els analistes que es pregunten si Santos no s’ha precipitat a subscriure un alto el foc que no aclareix els interrogants sobre l’èxit del procés de pau. A Santos tampoc li queda gaire temps en el poder per encarrilar-ho en cas que naufragui. El maig vinent se celebraran les eleccions presidencials i ja hi ha sectors polítics que rebutgen les negociacions amb aquest grup armat. «Si perquè Santos tingui oxigen l’ELN ha d’entregar el cap, ho pensarem dues vegades. L’oxigen del Govern no pot dependre que no es mogui de les seves posicions. A nosaltres no ens poden demanar que cedim en tot i ells en res», va advertir Beltrán. 

La visita del Papa

“El papa Francesc, les paraules del qual sempre ens han encoratjat per persistir en la recerca de la pau, arribarà dimecres que ve a una Colòmbia nova, a una Colòmbia diferent. ¿I com rebrem el nostre estimat visitant? Amb molta emoció i amb profund respecte. I amb una gran notícia que estem segurs que l'alegrarà”, va dir Juan Manuel Santos sobre l'arribada del pontífex. Jorge Bergoglio aterrarà a Bogotà amb rigoroses mesures de seguretat i, segons el president, “en un moment únic de la nostra història, quan passem la pàgina d'un conflicte absurd i encarem amb il·lusió el futur”. Francesc ve “perquè –entre tots– fem el primer pas cap a la reconciliació”. Santos va demanar als colombians “atendre la seva crida a la unió, a deixar enrere els prejudicis i rancors per construir junts un país millor”.