ASSAIG NUCLEAR

¿Què és una bomba d'hidrogen? ¿Ho és la que ha provat Corea del Nord?

Es basa en la fusió i no en la fissió dels àtoms, cosa que en multiplica el poder devastador

La potència de l'artefacte d'aquest diumenge no arriba als nivells d'aquesta classe d'arma

undefined39929866 people watch a television display at a train station in seou170903204227

undefined39929866 people watch a television display at a train station in seou170903204227 / ED JONES

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La bomba atòmica i la d’hidrogen són classes d’armes nuclears. No hi ha dubtes que Corea del Nord disposa de l’atòmica després dels sis assajos duts a terme des del 2006. En els dos primers va utilitzar plutoni i no hi ha acord sobre si l’urani va ser el material de la tercera. Encara més dubtós és que la quarta fos una bomba d’hidrogen.

Aquestes se serveixen de la fusió o barreja d’àtoms en comptes de la fissió o separació de les atòmiques per multiplicar el seu poder devastador. Però els mesuraments d’aquella explosió tot just van arribar a les 10 quilotones, la dècima part del que s’espera d’una bomba d’hidrogen. Els experts van ser llavors molt escèptics i van apuntar al que es coneix com a boosting: l’afegit d’una petita quantitat d’isòtops d’hidrogen en una cavitat del centre de l’esfera de plutoni per provocar la fusió en el qual s’encén.

Faran falta més càlculs

Notícies relacionades

La potència de l’artefacte d’ahir quintuplica la del quart assaig però segueix sense arribar als nivells d’una bomba d’hidrogen i seran necessaris més càlculs per desvelar la incògnita. La seva possessió seria un avenç clar en la carrera nuclear nord-coreana, ja que exigeix una tecnologia més avançada i complexa i alhora permet uns resultats molt més potents.

Per fer detonar aquesta mena de bombes es requereixen més de 100 milions de graus. Per això una bomba d’hidrogen conté una bomba atòmica que funciona com a detonador. La primera bomba d’hidrogen va ser provada el 1952 a les Illes Marshall, com un experiment del Govern dels Estats Units. A diferència de la bomba atòmica, llançada sobre Hiroshima i Nagasaki, només s’ha utilitzat en assajos.