ELECCIONS A ALEMANYA

La ultradreta 'guanya' el debat electoral entre Merkel i Schulz

Els refugiats, l'islam, la relació amb Turquia i la seguretat marquen el duel entre els dos candidats i eclipsa la discussió sobre la justícia social

zentauroepp39937543 wdr01  berlin  germany   03 09 2017   a handout picture rele170903230913

zentauroepp39937543 wdr01 berlin germany 03 09 2017 a handout picture rele170903230913 / HERBY SACHS WDR POOL

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer i únic debat televisat de la campanya electoral entre els dos principals candidats a la cancelleria alemanya partia amb poques expectatives. Amb fins a 17 punts de marge, la cancellera Angela Merkel havia de mantenir la seva postura mentre el socialdemòcrata Martin Schulz es jugava la seva última carta per escurçar distàncies. Després d’una hora i mitja de preguntes, el duel es va saldar ahir a la nit amb un guanyador no convidat, la ultradreta.

Immigració, refugiats, la integració de l’islam a Alemanya o les turbulentes relacions amb Turquia. La meitat de l’acte es va centrar en temes espinosos que el partit ultranacionalista i xenòfob Alternativa per a Alemanya (AfD) ha situat en el centre de la seva campanya, marcant l’agenda política dels rivals. Conscient que és el taló d’Aquil·les de Merkel, un Schulz seriós va carregar contra la falta de quotes europees per acollir refugiats i va assegurar que si guanya cancel·larà l’acord migratori amb Turquia. «L’únic llenguatge que Ankara entén és que se li digui prou», va sentenciar. La cancellera, còmoda, freda i diplomàtica com sempre, va tornar a defensar la seva decisió d’obrir les fronteres el 2015 i va acusar el seu rival de «sobreactuar» amb la qüestió turca.

Sense justícia social

En l’àmbit internacional, la discussió sobre la migració al Mediterrani va tornar a evidenciar com l’AfD està marcant els passos polítics a Alemanya. Més enllà de la crítica oberta de Schulz al president nord-americà, Donald Trump, que Merkel va evitar, els dos candidats van mantenir un discurs similar. «Ha semblat una presentació d’una nova coalició entre democristians i socialdemòcrates», va apuntar l’expert en comunicació Franco Delle Donne.

Notícies relacionades

Fins a una hora es va trigar a parlar dels problemes econòmics dels alemanys i la justícia social. Un Schulz més segur va liderar la resposta en un tema que el va catapultar a principis d’any. Merkel va treure pit d’haver reduït a la meitat la xifra de desocupació, sense parlar de la creixent precarització laboral. Malgrat que Alemanya és un dels països més desiguals d’Europa, el problema només va ocupar cinc minuts, un gest que també dona ales a una ultradreta que es nodreix principalment d’un vot protesta dels sectors més perjudicats pel sistema.

El sondeig posterior al debat va deixar clar que ha canviat poca cosa. El 33% va considerar que havia vençut Merkel; el 24%, Schulz, i el 43% no va apreciar cap diferència entre tots dos. Amb fins a 30 milions d’alemanys davant el televisor i un 46% de votants indecisos, el camí de la ultradreta per tornar al Parlament alemany i situar-se com a tercera força a Alemanya està més aplanat.