AL DEIXAR LA PRESIDÈNCIA

Aquesta és la carta que va deixar Obama a Trump al Despatx Oval

La tradició mana que el president sortint deixi a l'entrant com a cortesia unes línies escrites a mà i en aquest cas és una missiva de 300 paraules que suposen un elogi als valors democràtics

zentauroepp29062891 us president barack obama signs an executive order in the ov170813110203

zentauroepp29062891 us president barack obama signs an executive order in the ov170813110203 / BRENDAN SMIALOWSKI

1
Es llegeix en minuts
Afp / Washington

És una tradició que el president sortint de la Casa Blanca deixi al seu successor una carta manuscrita a l'escriptori del Despatx Oval. La que va deixar fa set mesos Barack Obama a Donald Trump ha sortit avui a la llum pública a través de la CNN. En el text, escrit en un paper doblegat en tres parts i dins d'un sobre, destaca el següent consell: No perdre mai de vista la importància de les institucions democràtiques enmig de la voràgine que implica les lluites polítiques i de poder. La missiva de 300 paraules adquireix un significat especial després del mandat caòtic de Trump.

Aquest és el text de la carta:

"Estimat senyor president, felicitats per una notable carrera. Milions de persones han posat les seves esperances en vostè, i tots nosaltres, independentment del partit, hauríem d'esperar prosperitat i seguretat durant el seu mandat. Aquesta és un càrrec únic, sense una regla clara per a l'èxit, i per això mateix no sé si li seria útil algun consell meu. Tot i així, permeti'm que li faci algunes reflexions sobre els passats vuit anys:

Primer, tots dos hem estat beneïts, de diferents formes, per una gran i bona fortuna. No tots són tan afortunats. Depèn de nosaltres fer tot el que puguem (per contribuir a l'èxit de cada infant i de cada família que estiguin disposats a treballar de valent. Segon, el lideratge nord-americà en aquest món és verdaderament indispensable. Depèn de nosaltres, a través de l'acció i l'exemple, sostenir l'ordre internacional instaurat fermament des del final de la guerra freda, i del qual depenen la nostra riquesa i seguretat. Tercer, només ocupem aquest càrrec de forma temporal. Això ens fa guardians de les institucions democràtiques i tradicions –com l'imperi de la llei, la separació de poders, la protecció igualitària i les llibertats civils- per les quals els nostres avantpassats van lluitar i van vessar la seva sang. Malgrat els estira-i-arronsa de la política diària, depèn de nosaltres deixar els instruments de la nostra democràcia almenys tan forts com els vam trobar. 

Notícies relacionades

I finalment, no deixi de reservar temps per als amics i la família. Ells el guiaran en els inevitables moments difícils. La Michelle i jo li desitgem a vostè i a Melania el millor a l'embarcar-se en aquesta gran aventura, i sàpiga que estem a la seva disposició per ajudar-lo en tot allò que ens sigui possible.

Bona sort i èxit, BO"