TENSIÓ A L'EXTREM ORIENT

EUA tensa la corda amb una demostració de força davant de Corea del Nord

Avions nord-americans, junt amb sud-coreans i japonesos, porten a terme maniobres conjuntes amb foc real a 150 quilòmetres al sud de la zona desmilitaritzada que divideix les dues Corees

zentauroepp39879646 ho01 hongcheon  corea del sur  31 08 2017   soldados a bordo170831124020

zentauroepp39879646 ho01 hongcheon corea del sur 31 08 2017 soldados a bordo170831124020 / SOUTH KOREAN ARMY S 11TH MECHANI

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Dos dies després que un míssil balístic nord-coreà sobrevolés el territori japonès, en una nova provocació del règim de Kim Jung-un, els Estats Units han ensenyat les dents amb una nova demostració de força a l'explosiva península coreana. Dos bombarders B-1B i quatre caces furtius F-35, als quals s'han unit altres avions de guerra sud-coreans i japonesos, han realitzat un simulacre de bombardeig amb foc real a 150 quilòmetres de la frontera nord-coreana. El Pentàgon ha descrit les maniobres conjuntes com una "resposta directa al míssil balístic d'abast intermedi llançat per Corea de Nord" i ha afegit que estan llestos per atacar si el comandant en cap l'hi ordena.

D'acord amb l'Exèrcit coreà, l'exhibició de múscul d'aquest dijous no és part de les maniobres conjuntes que cada any fan amb el seu aliat nord-americà i que tant enerven el règim de la dinastia Kim, uns exercicis que van començar la setmana passada. Els caces nord-americanes van partir de les seves bases al Japó i Guam, l'illa del pacífic que Pyongyang va amenaçar d'atacar durant l'escalada dialèctica d'aquest estiu. “La nostra força d'avançada serà la primera de combatre. Estem llestos per llançar una resposta letal si la nostra nació ens ho ordena", va assegurar el comandant del destacament nord-americà al Pacífic, Terrence O’Shaughnessy.

Rússia

La tensió està disparada. I no solament a la regió. En una crida al seu homòleg nord-americà, el ministre d'Exteriors rus, Sergey Lavrov, va instar totes les parts a rebutjar la solució militar i va dir que una nova ronda de sancions seria "perillosa i contraproduent". Des de Washington, l'entorn de Trump insisteix que no tenen cap intenció d'atacar, però el president segueix tensant la corda. Dimecres va escriure a Twitter que "el diàleg no és la solució". "Els EUA ha estat parlant amb Corea del Nord i pagant-li uns diners d'extorsió durant 25 anys".

Notícies relacionades

Trump es contradiu a si mateix perquè poc després d'arribar al poder va afirmar que estaria disposat a seure's a negociar amb Kim. No és l'únic que ho fa perquè, unes hores després de la seva última piulada a la xarxa, el seu secretari de Defensa, James Mattis, va sostenir que les opcions diplomàtiques mai s'esgoten. "Sempre busquem noves fórmules. Mai som complaents".

L'agència estatal de notícies nord-coreana va descriure les maniobres militars dels seus rivals com "un acte imprudent" i va dir que ni Washington ni Seül haurien d'oblidar que si llancen un atac "Corea del Sud podria quedar en ruïnes".