EMBOLIC JUDICIAL I DIPLOMÀTIC

Tota l'oposició reclama que Espanya no extradeixi Hamza Yalçin

El Govern té 40 dies per decidir si entrega al periodista suec-kurd a Turquia

zentauroepp39879315 gra032  madrid  31 08 2017   el ministro de justicia  rafael170831133351

zentauroepp39879315 gra032 madrid 31 08 2017 el ministro de justicia rafael170831133351 / JuanJo Martin

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

Espanya té 40 dies, aproximadament fins al 10 d'octubre, per decidir si continua amb el procés d'extradició del periodista kurd-suec Hamza Yalçin, detingut a l'aeroport del Prat el 3 d'agost passat per una ordre de la Interpol a instàncies de Turquia, i empresonat des d'aleshores. L'última paraula la té el Consell de Ministres, però tota l'oposició ha aprofitat aquest dijous la compareixença davant la comissió de Justícia del Congrés del ministre Rafael Catalá per reclamar que l'extradició sigui denegada.

Catalá, que compareixia a petició d'ERC, ha explicat que dimecres es va rebre la documentació pertinent remesa per Ankara, que acusa el periodista de pertànyer a un grup terrorista, i ha promès "celeritat".

La defensa del periodista va presentar un recurs d'apel·lació, desestimat per la Sala Penal de l'Audiència Nacional, en què sostenia la "impossibilitat" de l'extradició de Yalçin a l'haver-li sigut concedida la protecció internacional per part de Suècia i al tenir dues penes de mort pendents al país reclamant. Però Catalá ha assegurat al Congrés que no caben "valoracions sobre els motius i al·legacions" que ofereix Turquia, sinó que nomes cal fixar-se en el compliment dels requisits formals que estableix el conveni europeu d'extradició.  

Drets humans

No ho veuen així els altres partits. El diputat socialista Juan Carlos Campo ha demanat explicacions al ministre de per què Espanya ha detingut Yalçin mentre que ni Grècia ni Itàlia ho van fer quan va passar pel seu territori. Jaume Moya (Podem) ha apel·lat a la "defensa dels drets humans" i Marcial Gómez (Ciutadans) ha sostingut que la decisió "no és sols jurídica, sinó també política".

Notícies relacionades

"No es tracta de revisar el compliment de requisits formals, sinó d'apostar pel compliment dels drets humans", defensa un dels advocats de Yalçin, David Aranda. "Turquia està instrumentalitzant la Interpol per reprimir la dissidència política que es troba fora de les seves fronteres, utilitzant per a això falses acusacions de terrorisme", afegeix.

El 'cas Akhali'

Catalá també s'ha referit a les diferents situacions dels dos escriptors detinguts aquest mes a Espanya a petició de Turquia. Mentre que l'intel·lectual amb nacionalitat sueca està empresonat, el de passaport alemany, Dogan Akhali, està en llibertat provisional. Per al ministre, es tracta de dues decisions judicials diferents per part de l'Audiència Nacional que, al seu parer, s'han de respectar, i en les quals "no s'escau cap intervenció per part del Govern".