ESTATS UNITS

La devastació del 'Harvey' deixa en evidència el negacionisme de Trump

La devastació a Houston reobre el debat sobre el canvi climàtic

Hi ha 30.000 persones evacuades en més de 300 refugis. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Només dues setmanes abans que el 'Harvey' es convertís en la tempesta tropical que més precipitacions ha deixat en la història moderna dels Estats Units, negant una ciutat de més de dos milions de persones com Houston, el president, Donald Trump, va prendre una decisió que ha posat en relleu la temeritat que comporta negar les evidències científiques de l'escalfament global. El mandatari va revocar per decret una llei que pretenia augmentar la resistència de les noves infraestructures als efectes del canvi climàtic, com la pujada de les marees o les inundacions extremes. La normativa, heretada del seu predecessor, obligava a tenir en compte les projeccions científiques sobre els riscos mediambientals al construir futures obres públiques, però Trump la va eliminar per accelerar l'aprovació de nous projectes.                  

Ni els huracans ni les tempestes tropicals són producte del canvi climàtic perquè han castigat el món des de temps immemorial. Però els científics fa anys que alerten que els seus efectes seran cada vegada més devastadors. "L'escalfament de l'atmosfera augmenta els índexs d'evaporació i incrementa el volum d'aigua que comporten les tempestes. El 'Harvey' va agafar la seva energia d'un golf de Mèxic més calent de l'habitual, un escalfament que augmentarà amb el pas de les dècades", ha escrit a ‘Politico’ el meteoròleg Eric Holthaus. En aquest mateix golf de Mèxic, que banya les costes de Texas i Louisiana, on acaba de tocar terra ara el 'Harvey', el nivell del mar ha crescut a més 15 centímetres en les últimes dècades (no sols per l'alteració del clima, també per la remissió del litoral degut a l'activitat humana), cosa que hauria agreujat les inundacions, segons els científics.

Toc d'atenció

Notícies relacionades

El 'Harvey' ha coincidit amb unes inundacions encara més devastadores a l'Índia, Nepal i Bangla Desh, on han mort 1.200 persones, i molts esperen que serveixi de toc d'atenció per a la legió de negacionistes climàtics al Partit Republicà. No només és Trump, que al juny va firmar una ordre per treure els EUA de l'acord climàtic de París. El governador de Texas, Greg Abbot, fa anys que nega el consens científic i afirma que l'assumpte s'ha de seguir investigant abans de treure conclusions. Coses semblants pensen el senador texà Ted Cruz o el diputat Lamar Smith, tots ells al davant de la resposta política a la tempesta 'Harvey'.

Tots ells van a necessitar molts diners de les arques públiques, però el pressupost proposat per Trump per al 2018 inclou retallades significatives a l'agència federal d'emergències (FEMA), el Servei Nacional Meteorològic i el Programa Nacional d'Assegurances per a Inundacions, precisament les agències encarregades de liderar els esforços de reconstrucció i prevenir noves catàstrofes.